Löwenhöök på Bureås politikervecka – vi måste diskutera trygghetsfrågorna

Bureås hembygdsförening arrangerar nu för första gången en politikervecka. Mellan 18 – 21 juli bjuds företrädare för samtliga åtta partier i Skellefteå kommun in för att möta väljarna. Först ut på måndagen var Socialdemokraterna och Moderaterna.

Publicerad: 

Det är första gången politikerveckan i Bureå arrangeras. Bakom eventet står Bureås hembygdsförening som haft idén under många år och som slutligen fick luft under vingarna.

– Den här tanken har funnits i några år, men nu när det är valår tar vi tag i det och gör slag i saken, säger Sven-Olof Andersson, ordförande i Bureå hembygdsförening till tidningen Mellanbygden.

Löwenhöök lyfter trygghetsfrågorna

En av talarna under måndagen var Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå kommun. Löwenhöök lyfte framför allt trygghetsfrågorna och menar att kommunen måste göra mer för att Skellefteå inte ska utvecklas till otrygg plats.

– Under mandatperioden har vi sett skjutningar på öppen gata, öppen droghandel och oroligheter på olika platser i kommunen. Nästan hälften av Skellefteås tjejer, i grundskolans årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet, känner sig otrygga. Det är den högsta uppmätta siffran sedan trygghetsfrågorna togs med i undersökningen och bekräftar en ökande trend, sa Löwenhöök (M) i sitt tal.

Även händelserna på Morö Backe togs upp.

– Här om veckan såg vi också ett fruktansvärt illdåd mot en 9 årig flicka, som cyklade mot sitt hem på Morö Backe. Ett dåd som nu utreds som mordförsök och grov våldtäkt mot barn. Ett dåd som nu har skapat oro, ilska och otrygghet. Jag lyfter inte upp detta för att skämmas. Jag lyfter upp detta för att vi måste diskutera trygghetsfrågorna i ett Skellefteå som växer. Den politiska majoriteten kan inte luta sig mot den historiska trygghet som har funnits, fortsatte Löwenhöök (M).

Politikerveckan fortsätter

Under tisdagen var det SD och V:s tur på politikerveckan i Bureå, följt av L, KD, MP och C under onsdagen och torsdagen.

Konceptet kan definitivt ha en framtid, men kanske inte återkommande varje år.

– Om det blir lyckat ska vi köra det fler gånger. Inte varje år kanske, men i alla fall när det är valår. Det här är ju som ett försök, säger Andersson till Mellanbygden.

Jonatan Hjeltman

Mest lästa