– När krisen närmade sig tog Carlsson pengarna och stack. Batteri-Jesus blev Batteri-Judas. Precis som Judas i Bibeln svek han det han lovat och lämnade scenen med silvermynten i fickan, skriver Löwenhöök.
I artikeln lyfter han särskilt fram att Carlsson, som länge hyllades som det gröna industrisamhällets frälsare, sålde aktier för omkring 200 miljoner kronor strax innan problemen i bolaget blev synliga, samtidigt som tusentals anställda och underleverantörer nu står utan försörjning.
Löwenhöök menar att sveket inte är Carlssons ensamt, utan att det delats med dem som höjde honom till piedestalen.
– Under nästan åtta år bar Socialdemokraterna i Skellefteå honom fram, legitimerade projektet och knöt det till sin egen politiska framgång, skriver han, och beskriver deras tystnad efter konkursen som ”pinsamt genomskinlig”.
Enligt Löwenhöök är det särskilt anmärkningsvärt att Socialdemokraterna lokalt nu istället riktar sin kritik mot den moderatledda regeringen, snarare än mot företagsledningen, där det faktiska ansvaret enligt honom ligger.
– När sprickorna i projektet blev tydliga valde Socialdemokraterna tystnad. När konkursen blev ett faktum tvättade de händerna och började peka finger mot regeringen, skriver han.
Han ifrågasätter varför arbetarrörelsen i detta fall inte är beredd att kritisera bolagsledningen, vilket historiskt varit vanligt vid stora företagskrascher.
– Det väcker frågor om relationerna mellan bolagsledningen och socialdemokratin. Arbetarrörelsen har sällan dragit sig för att rikta hård kritik mot näringslivet vid konkurser, men nu är det som om det råder beröringsskräck, säger Löwenhöök i en kommentar.
I artikeln kräver han en nationell ansvarskommission som granskar hur affären hanterats. Han markerar samtidigt att staten inte bör bli delägare i den konkursade batterifabriken, något som Socialdemokraterna i Skellefteå föreslagit.
– Det vore att göra ett privat misslyckande till ett offentligt åtagande. Vi tror fortfarande på batteriproduktion i Skellefteå, men det måste ske med privat kapital, långsiktighet och ansvar, skriver han.
Läs hela artikeln här:
https://www.di.se/debatt/batteri-jesus-svek-skelleftea-vi-gor-det-inte/