Ligger ekonomiska besparingar bakom stängningen av BB i Lycksele?

Lycksele BB, Sveriges minsta förlossningsavdelning, var stängd över ett år på grund av personalbrist. 19 februari 2024 öppnades BB återigen då regionen löst bemanningen tillfälligt. För en tid sedan meddelades det att BB i Lycksele åter kommer att vara sommarstängt under sex veckor.

Publicerad: 

Detta innebär att blivande föräldrar samt akut och svårt sjuka gynpatienter från Västerbottens inland under den perioden måste resa till Umeå eller Skellefteå för att få vård. En resa lång som hela Danmark för vissa av de patienterna. Det skapar stora problem och oro för många. Förvaltningsledningen hävdar att orsaken till beslutet är att det inte finns tillräckligt med resurser för att driva tre avdelningar i sommar.

– Är detta hela sanningen? Döljer sig ekonomi och besparingsåtgärder bakom beslutet? BB i Lycksele har nämligen inte fått möjlighet att ta in bemanning i sommar efter ett beslut högre upp i organisationen. Att ansvarig S-politiker inte skulle ha vetat om detta är högst osannolikt, säger Anna Ackemo, regionpolitiker (M).

Anna Ackemo (M) kräver nu svar från hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, Anna-Lena Danielsson (S). Hon vill veta om Anna-Lena Danielsson känner till att stängningen egentligen beror på att man vill spara pengar och inte, som varit fallet, att det inte gått att få tag i personal.

– I så fall är det på sin plats att vara ärlig med det gentemot befolkningen i länet, personal samt alla blivande föräldrar i Västerbottens inland, säger Anna Ackemo (M).

 

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa