Ledare: Nyheter i Västerbotten svarar Västerbottenskuriren

2016-10-01 12:00

Nyheter

 Nyheter i Västerbotten accepterar inte rasistiska och främlingsfientliga kommentarer på facebook-pagen. Vi förväntar oss att alla som kommenterar beter sig schysst med varandra och har respekt för olika åsikter. Nyheter i Västerbotten ägs och drivs av moderaterna i Västerbotten. Det är en ny kommunikationskanal som på inget sätt ersätter traditionell media. Vi likställer oss på inget sätt med professionella nyhetsredaktioner som VK.

Idag framför VK och deras ansvariga utgivare, Ingvar Näslund, kritik mot Nyheter i Västerbottens beslut att berätta om vilka som stod för skadegörelsen på Umeå C. Vi tar all kritik på största allvar och finns det skäl så vidtar vi också åtgärder för att rätta till eventuella misstag.

En säker källa som var med på mötet där politikerna i Umeå C. informerades om läget på Umeå C. bekräftade att det rörde sig om en liten klick personer av gruppen utsatta EU-migranter som skapade problem. Vi hade en lång diskussion huruvida vi skulle skriva om det eller inte. Jag tog beslutet att publicera det med en försiktig rubriksättning, ”Allvarliga ordningsproblem på järnvägsstationen Umeå C.”, och sedan en balanserad text som problematiserade och inte skulle skuldbelägga en alla i en redan utsatt grupp. Jag noterade att VK själva hade klickvänliga rubriker på sin facebook-page som innehöll blod och bajs men valde att skriva att det var hemlösa och inte EU-migranter ordningsproblemen handlade om.

Även SVT nationellt har valt att göra samma bedömning som Nyheter i Västerbotten och skrivit om att det är EU-migranter som orsakat problem på en skolgård i Stockholm.

Men jag håller med Ingvar Näslund på VK om att vi alla har ett ansvar för att inte spä på fördomar, främlingsfientlighet eller rasism av olika slag. Men här valde vi att göra olika bedömningar av läget och vi får båda stå för detta. Jag ser att många andra stora nyhetsmedia valt samma väg som vår Nyheter i Västerbotten.

 

Edward Riedl, Ansvarig utgivare för Nyheter i Västerbotten.

 

Länk till Nyheter i Västerbottens aktuella artikel: https://nyheterivasterbotten.se/allvarliga-ordningsproblem-pa-jarnvagsstationen-umea-c/

Länk till SVT: http://www.svt.se/nyheter/uutiset/svenska/hemlosa-har-tagit-over-skolgarden