Den 1 mars blir det alltså obligatoriskt för livsmedelsföretagare vid restauranger att kunna informera gäster om ursprungsland för köttet som serveras. Syftet är att konsumenter ska kunna välja kött utifrån kunskap om dess ursprung. Reglerna innebär att restauranger måste kunna informera kunder om ursprungsland för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä. Detta uppger Livsmedelsverket i ett pressmeddelande
– Detta är mycket bra. Med kunskap om ursprungsland blir det enklare för konsumenterna att välja. Sverige har en av Europas lägsta självförsörjningsgrader av livsmedel. Endast hälften av den mat vi äter produceras i landet. Detta gör oss sårbara. Det finns hos många en önskan att kunna köpa mer mat producerad av svenska bönder. Vi har en alldeles för låg självförsörjningsgrad av livsmedel i Sverige, så vi kan alla bidra genom att äta mer svenskt och mer lokalproducerat, säger Åsa Ågren Wikström (M) i en kommentar.
Samtidigt som det ska vara enkelt för restauranggästen att få information om köttets ursprung ska föreskrifterna vara enkla att följa för företagaren. Informationen till gästerna ska baseras på sådana uppgifter som företagare redan idag får från sina leverantörer enligt krav från EU. I pressmeddelandet från Livsmedelsverket citeras dess chefsjurist:
– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Livsmedelsverkets chefsjurist Elin Häggqvist.
Ett regeringsuppdrag
I april 2024 gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll ska informera konsumenter om ursprungsland för kött av nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll. Livsmedelsverket beslutade sådana föreskrifter i november och nu ska dessa föreskrifter börja tillämpas.