På kommunfullmäktiges sammanträde i Umeå tog politikerna ställning till ett nytt förslag till resepolicy. Förslaget har fått stark kritik från flera partier och nu har fullmäktige enats om att återremittera ärendet. Alla partier var överens om att ärendet skulle återremitteras, men med något olika lydelser i motivet.
Det flera partier poängterade i sina inlägg i debatten var att förslaget inte bara var en resepolicy, utan också innehöll riktlinjer för hur kommunala möten ska hållas. I förslaget fanns exempelvis en prioriteringsordning för möten, där digitala möten ska vara förstahandsalternativ vid såväl lokala, regionala, nationella och internationella möten. I policyn står det också att när möten arrangeras så ska man alltid överväga hybridmöten, dvs ett möte som är en blandning mellan ett fysiskt och digitalt möte. I resepolicyn står det även att det kan vara möjligt att genomföra promenadmöten, både fysiskt och digitalt.
Kommunalrådet Anders Ågren (M) har reagerat starkt på skrivningarna.
– Var är förtroendet för våra anställda? De ansvariga i respektive förvaltning och respektive enhet borde få avgöra vad som passar bäst för verksamheten. Ibland passar det bra med fysiska möten, ibland med digitala och vid vissa tillfällen kanske hybridmöten är bra. Varför ska kommunfullmäktige besluta att digitala möten alltid är det bästa? Vill man genomföra ett möte som ett ”promenadmöte” så är det bara att göra det, men det behövs inga pekpinnar från fullmäktige för det, säger Ågren.
– Det har dessutom framkommit att de kommunala bolagen, som också ska innefattas av denna resepolicy, inte har blivit tillfrågade i arbetet med att ta fram en ny resepolicy. Det är en uppenbar miss, som bara det är skäl nog för att återremittera frågan, menar Ågren.
I den nu gällande resepolicyn så finns den en skrivning om att riktlinjerna ”syftar till att ge styrning och vägledning så att resor i tjänsten kan göras på ett så miljöanpassat, tidseffektivt, ekonomiskt och trafiksäkert sätt som möjligt”. I det nya förslaget till resepolicy ska tjänsteresor med flyg endast bokas när resfria möten eller tåg inte utgör ett möjligt alternativ, utifrån den enskilde medarbetarens möjlighet och tekniska förutsättningar.
– Det blir i praktiken flygförbud. Man verkar inte heller bry sig om faktorer som vad som är tidseffektivt och kostnaden för skattebetalarna, när det gäller att genomförandet av tjänsteresor. Vi är därför nöjda över att fullmäktige beslutade att återremittera ärendet, säger Ågren i en avslutande kommentar.