Kritiken hopar sig kring S-ledda regionen Västerbotten – Arbetsmiljöverket underkänner arbetsmiljön på NUS

Arbetsmiljöverket underkänner nu arbetsmiljön på Norrlands universitetssjukhus. Bland annat för att arbetsmiljöansvariga inom vården inte har resurser för att utöva sitt arbete. Allianspartierna är kritiska och Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition, menar att problemen är kända sedan flera år tillbaka och att Socialdemokraterna som styrt Region Västerbotten sedan 1976 bär det yttersta ansvaret.

Publicerad: 

Arbetsmiljöverket underkänner arbetsmiljön på NUS i Umeå. Om ett halvår är det dags för ett återbesök och om problemen kvarstår riskerar Region Västerbotten föreläggande och vite. Orsaken till bottenbetyget var bland annat att arbetsmiljöansvariga inom vården inte har resurser att utöva sitt arbete.

Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande, säger att han välkomnar kritiken och lovar förändring inom tiden som Arbetsmiljöverket kräver.

Problemen långt ifrån nya

Problemen som Arbetsmiljöverket lyfter är dock inte nya och larmrapporter och orosanmälningar har kommit från personalen i åratal. Det handlar om en orimlig arbetsbelastning och omfattande bemanningsproblem.

– Det finns ju inte den personal som vi önskar anställa, säger Olofsson (S) till P4 Västerbotten.

Utbildad personal finns – men de arbetar ej i vården

Statistik från Socialstyrelsen visar dock det finns fler sjuksköterskor än tidigare, men att många väljer att inte arbeta i vården. Totalt är 4 458 personer med sjuksköterskelegitimation bosatta i Västerbotten. Av dessa arbetar endast 2 932 personer i regionen och ett mindre antal i kommuner och privat sjukvård. Därmed finns det många utbildade sjuksköterskor som bor i Västerbotten men som ej arbetar med vård.

Enligt en undersökning från SCB (2017) slutar 6 av 10 sjuksköterskor på grund av för dåliga arbetsvillkor. Vårdförbundet redovisar lika skrämmande siffror.

Även läkarbristen är omfattande.

Alliansen i Västerbotten är kritiska till att Socialdemokraterna inte gör något åt situationen och menar att den senaste larmrapporten bara är en i mängden.

– Socialdemokraterna har under årtionden valt att inte agera för att lösa dessa problem utan bara skjutit dem framför sig. Alliansen ville i vårens ändringsbudget satsa 70 miljoner kronor på bättre arbetsvillkor och högre löner för personalen, något som den styrande majoriteten med S i spetsen röstade ner, säger oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) i en kommentar.

Jonatan Hjeltman

Mest lästa