Kris för BUP i Västerbotten – men Lycksele har inga köer för förstabesök

Väntetiderna för ett första besök på barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västerbotten är längst i landet – med ett undantag. I Lycksele har personalen på BUP lyckats eliminera köerna för första besök helt.

Publicerad: 

Det är ingen nyhet att allt fler barn och unga som mår dåligt söker hjälp för psykisk ohälsa. Socialstyrelsens rapporter visar en stadig ökning, och vårdköerna till BUP speglar utvecklingen. Som vi tidigare rapporterat om är Region Västerbotten är sämst i landet – i november ifjol stod över 1 000 barn i kö till BUP, och endast tio procent fick ett första möte inom 30 dagar enligt siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

En granskning av anmälningar till patientnämnden mellan januari 2023 och juni 2024 visar på allvarliga brister. Föräldrar vittnar om hur de långa väntetiderna påverkat deras barns välmående och skolgång.

Lycksele visar vägen

 Men det finns undantag. På BUP i Lycksele har personalens engagemang och korta beslutsvägar lett till att kön till nybesök nu är helt eliminerad. Genom att fokusera på det mest akuta och ta snabba beslut har kliniken uppnått resultat som få trodde var möjliga.

BUP i Lycksele har arbetat målmedvetet för att ge barnen den hjälp de behöver utan onödiga dröjsmål. Nära ledarskap och ett starkt samarbete med elevhälsan och primärvården har varit avgörande för framgångarna.

– Så många som möjligt ska ha snabb, fokusbaserad och tillräckligt bra vård, samt få samma bedömare och behandlare genom vården. Det ger kontinuitet, mindre ställtid, mindre konferenstid, mindre dubbeldokumentation och bättre patientsäkerhet, säger Anders Jönsson, psykolog på BUP i Lycksele.

Rekrytering har också varit en nyckelfaktor. Till skillnad från andra mottagningar i länet har BUP i Lycksele lyckats anställa tillräckligt med personal, vilket skapat stabilitet och kontinuitet i arbetet.

Regeringen tillskjuter pengar

För att förbättra tillgängligheten till BUP har regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) slutit en överenskommelse där 530 miljoner kronor avsätts under 2024. Även i Alliansens budget i Region Västerbotten finns tydliga satsningar på området.

– Att fler barn får hjälp snabbare måste vara en prioritet. Vi ser att ledarskap och effektiv resursanvändning kan ge resultat, och det är viktigt att hela länet tar lärdom av Lyckseles framgångar, säger Nicklas Sandström, regionråd i opposition (M).

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa