Kommunen vill att Rally-VM arrangeras tre år till i Umeå

Umeå kommun ställer sig bakom en förlängning av avtalet med Svenska Rallyt och Rally VM i ytterligare tre år. Beslutet fattades på tisdagen av kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott. Det meddelar Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Publicerad: 

– Svenska Rallyt är ett av Sveriges största årligt återkommande idrottsevenemang och bidrar positivt till tillväxten i Umeå genom att skapa förutsättningar för arbetstillfällen och intäkter till närings- och föreningsliv. Rally VM skapar dessutom lokal identifikation och stärker förmågan att jobba tillsammans vilket gör att Umeå blir allt bättre på att ta hand om och dra nytta av stora event, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

World Rally Championship har arrangerats i Umeåregionen i två år. Nuvarande avtal mellan Umeå kommun och Rally Sweden (Svenska Bilsportförbundet) sträcker sig över 2024. Svenska Bilsportförbundet har nu inlett en förhandling med det internationella förbundet och rättighetshavarna (promotorn) om ett förlängt avtal där Sverige även fortsättningsvis har ett VM-Rally. Enligt Umeå kommun är samtliga parter mycket nöjda med rallyt i Umeå och intentionen är därför en förlängning. Utifrån strukturen är det viktigt för Svenska Bilsportförbundet att ha ett tillräckligt tydligt åtagande från värdkommunen, vilket var grunden till beslutet i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

– Rally-VM i Umeå har varit en stor succé både sportsligt och publikmässigt vilket är betydelsefullt för Umeå som destination och plats för större arrangemang. VM-rallyt visar dessutom upp Umeå och norra Sverige för en internationell publik och därför välkomnar vi från kommunen sida att tävlingarna fortsätter här, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

Finansiering av arrangemanget från kommunens sida sker genom kommunstyrelsen och Umeå Kommunföretag AB. Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott beslutade att uppdra till näringslivsdirektören och vd för Umeå Kommunföretag AB att inleda förhandlingar med Rally Sweden och att därefter återkomma med kompletterande beslutsunderlag inom respektive struktur.

Joline Göttfert

Mest lästa