Karin Enström besökte Norsjö

Som en del av Sverigeresan, Moderaternas besöksturné för att ta fram partiets nya handlingsprogram, besökte partisekreterare Karin Enström i veckan Norsjö. Syftet med Sverigeresan är att besöka verksamheter både privata och offentliga, över hela landet för lyssna in de som jobbar i verksamheterna, och ta vidare de signalerna in i arbetet med handlingsprogrammet.

Publicerad: 

Dagen började med en träff med Norsjös kommunchef för att ge Karin Enström medskick till regeringsarbetet från en liten inlandskommuns perspektiv. Därefter väntade en uppskattad lunch tillsammans med medlemmar från Moderaternas lokalförening.

Efter lunchen begav sig partisekreteraren tillsammans med de lokala företrädarna Håkan Jansson (M), oppositionsråd i Norsjö och Charlotta Jansson Enquist (M), lokalföreningsordförande till New Nordic Beverage AB som gör vin och likör av skogens bär. Samtalen kom att handla mycket om hur det kommer att gå med förslaget om gårdsförsäljning, men också om de utmaningar och förutsättningar som ett mindre dryckesföretag kan uppleva i samarbetet med Systembolaget.

– Det är roligt att få visa upp något så unikt som vintillverkning i Norra Västerbotten. Det är långt ifrån alla som känner till vilka förutsättningar som finns i förädlingen av våra lokala resurser, säger Charlotta Jansson Enquist (M).

Det andra företaget som besöktes var Drömtrappor AB. Ett företag med en hundraårig historia som tillverkar trappor i trä och har ett 90-tal anställda. Rädslan för hur EU:s skogspolitik kan påverka tillgången på träråvara var en viktig fråga som kom upp på bordet. De fick visa upp hur produktionen går till och berättade hur man arbetar för att minska miljöpåverkan. Bland annat genom att spillvirket som blir över i produktionen används till att värma upp både de egna lokalerna och cirka 500 villor.

– Vi fick visa upp två goda exempel på företag som tar tillvara på och förädlar skogens råvaror. Det blev en mycket givande och intressant dag där våra företag, kommunen och vi själva fått vädra förutsättningar och utmaningar för Norsjöbygdens framtid, säger Håkan Jansson (M).

Dagen avslutades på Scandic i Skellefteå där Karin Enström höll tal inför medlemmar i länet.

Elin Segerstedt Söderberg

Mest lästa