Hundratals tågade i protest mot S stängning av BB Lycksele

Publicerad: 

Hundratals tågade i protest mot stängningen av BB i Lycksele, som håller stängt på obestämd tid sedan julhelgerna. Arrangörer var Allianspartierna i Lycksele samt Företagarna.

Nicklas Sandström, oppositionsråd för Moderaterna var en flera talare under manifestationen som hölls i samband med fackeltåget. Moderaterna och Alliansen har sedan 2021 varnat och krävt ett agerande i form av en handlingsplan med åtgärder i regionfullmäktige och hälso- och sjukvårdsnämnden för att undvika stängningar.

– Det är tydligt att det finns en politisk enighet om att vi ska ha 3 förlossningskliniker i länet. Däremot förpliktigar det ett ansvar att säkerhetsställa att det faktiskt kan vara på det sättet. Såväl nu, som i framtiden. Det är ytterst ett politiskt ansvar. Inte den lokala avdelningschefen. Inte berörd verksamhetschef. Inte heller hälso- och sjukvårdsdirektören. Det ansvaret vilar mycket tungt på Socialdemokraterna som haft detta ansvar i nästan 45 år, sa Nicklas Sandström under sitt tal.

Anna Ackemo som var initiativtagare till manifestationen tackade under söndagen på sociala medier alla som deltagit och manade till att kampen går vidare tills förlossningen återigen öppnar.

– Ett stort tack till alla som var med, vilken fantastisk uppslutning och engagemang. Vi gjorde detta tillsammans och tillsammans kämpar vi vidare tills dörren på förlossningen öppnats igen på Lycksele BB. Vi ser hur viktig frågan är för Inlandet säger Anna Ackemo, Gruppledare Moderaterna Lycksele och initiativtagare till BB Manifestationen.

Text: Anton Bergström Nord

Mest lästa