Hälso- och sjukvården aktiverar stabsläge i Umeå och Skellefteå

Publicerad: 

Det råder personalbrist i hälso- och sjukvården i Umeå, Skellefteå och Lycksele till följd av extrem sjukfrånvaro. Det påverkar regionens möjlighet att hålla vårdplatser och operationssalar öppna och man efterlyser nu personer med vårdutbildning som kan tänka sig att jobba extra.

Både Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus befinner sig i stabsläge och man vädjar till all personal med vårdutbildning, tidigare anställda och studenter att ställa upp i vården.

– Det här skedet av pandemin har verkligen varit en utmaning för vården och redan hårt ansatta medarbetare. Vi behöver säkerställa det akuta behovet samtidigt som vi behöver hantera vård som skjutits fram hittills under pandemin, säger Ulrica Bergström, områdeschef för länssjukvårdsområde 2 i ett pressmeddelande.

Hög sjukfrånvaro och medarbetare som behöver vara hemma och ta hand om sjuka barn uppges vara bakgrunden till stabsläget. Även många vakanta tjänster bidrar till ett försämrat läge.

Från politikens håll hörs missnöje från oppositionen som menar att detta är resultatet av en långt gången dålig personalpolitik.

– Det är viktigt att poängtera att detta är ett resultat av en usel personalpolitik från Socialdemokraterna i länet som medfört att många vårdanställda valt lämna sitt jobb. Från M och alliansen vill vi göra en stor personalsatsning för att vända utvecklingen med arbetsmiljö, löneutveckling och karriärvägar. Det hade verkligen behövts nu, säger Nicklas Sandström (M) regionråd i opposition.

Allianspartiererna i regionfullmäktige ville i vårens tilläggsbudget satsa 70 miljoner kronor extra på personalen, bland annat genom en utökad lönepott, förbättrad arbetsmiljö och bättre karriärvägar. Den politiska majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen röstade på sin egen tilläggsbudget, således uteblev personalsatsningen.

Jonatan Hjeltman

Mest lästa