Fortsatt uselt vårdgarantiläge inom BUP i Västerbotten

Tillgängligheten och långa vårdköer i Region Västerbotten fortsätter att vara en het politisk fråga inför regionvalet i höst. Nyheter i Västerbotten har granskat statistiken och särskilt drabbat är barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) där enbart 20 procent av barn i Västerbotten får ett första besök inom den förstärkta vårdgarantin om 30 dagar enligt SKR. Endast Region Västernorrland har sämre tillgänglighet där motsvarande siffra är 13 procent.

Publicerad: 

Statistiken visar att Socialdemokratiskt styrda Västerbotten befinner sig långt under riksgenomsnittet när det kommer till att uppfylla vårdgarantin. I genomsnitt bland Sveriges regioner fick 48 procent ett första besök inom den förstärka vårdgarantin i april månad.

Bäst i landet är Region Gotland, Region Gävleborg samt Region Kronoberg med 100, 91 respektive 87 procents uppfyllnadsgrad.

Region Västerbotten är just nu näst sämst i landet och har legat i botten med få undantag sedan mätningarna började.

Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition anser att köerna är ett svek mot Västerbottens unga och att de styrande Socialdemokraterna bär ansvaret för situationen.

– Köerna till BUP i Västerbotten har varit bland de längsta i landet i snart över 20 år trots Socialdemokraternas löften om att det ska bli bättre. Det är skamligt att barn ska behöva köa när ett barn mår så dåligt att det behövs hjälp från specialister, säger Sandström (M).

Moderaterna i Västerbotten vill bland annat införa fria vårdval och avskaffa remisskravet till BUP så att akuta ärenden inte fastnar på fel vårdnivå som det historiskt har gjort. Man vill också satsa 100 miljoner kronor på att korta köer. Moderaterna i Umeå kommun vill därtill upphandla utredningar för att hjälpa till att korta köerna till BUP som är extra långa i just Umeå.

– Vi får konstatera att S inte klarat av att vända på problemet trots att vi i oppositionen varit konstruktiva och lagt flera förslag som en väg framåt men inget har majoriteten nappat på. Det som återstår för att få kortare köer är ett maktskifte med en ledning som prioriterar den här frågan, säger Sandström (M).

Jonatan Hjeltman