Första fallen av Covid-19 i Västerbotten

2020-03-09 19:49

Nyheter

Region Västerbotten bekräftar under kvällen att de första fallen av Covid-19 finns rapporterade i länet. Alla smittande har befunnit sig i norra Italien innan de kommit tillbaka till Västerbotten. Just jobbar Region Västerbotten med smittspårning för att hitta eventuellt fler smittande. I dagsläget är ingen i behov av sjukhusvård.

– Om man är orolig över att ha smittats ska man ta kontakt med vården på 1177 så att man kan testas. Stanna hemma från jobbet om du är sjuk, sa Gunilla Persson, smittskyddsläkare i Region Västerbotten på presskonferensen som hölls idag klockan 19.

– Jag ser ingen anledning till oro utan menar att det är viktigt att följa de rekommendationer som myndigheter har satt upp samt att vara extra noga med att tvätta händerna, säger Nicklas Sandström, moderat regionråd i opposition.

Vid frågor om det nya coronaviruset

Många ringer till 1177 Vårdguiden på telefon och har frågor om det nya viruset. Det gör att det kan vara längre kötid än vanligt innan du kommer fram. Har du till exempel hosta, feber eller halsont kan du få råd på 1177.se.
Besök folkhälsomyndighetens webbplats. Där finns bra frågor och svar om det nya coronaviruset.
Ring 113 13 om du har allmänna frågor om det nya coronaviruset.
Ring 1177 på telefon när du har feber, hosta eller andningsbesvär och om något av följande stämmer in:
• Du har under de senaste 14 dagarna varit på platser där det pågår smittspridning på grund av coronaviruset. Information om berörda områden finns på 1177.se och Folkhälsomyndighetens webbplats.
• Du under de senaste 14 dagarna varit i närkontakt med någon som har sjukdomen covid-19 (coronavirusinfektion).

Text: Anton Bergström