Förslag om att införa mikrocatering i Umeå avslås

2021-01-21 19:36

Nyheter

Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade idag att avslå Moderaternas förslag om att tillåta mikrocatering i Umeå kommun. Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

– Att tillåta mikrocatering i Umeå kommun hade kunnat underlätta för dem lokala restaurangerna, som har det väldigt tufft ekonomiskt på grund av coronapandemin och dem restriktioner som gäller. Det är olyckligt att förslaget röstades ner av nämnden, säger Joline Göttfert (M), ledamot i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Mikrocatering handlar om hemleverans av alkohol i samband med att kunden beställer hem mat. Det är catering till små, slutna sällskap i hemmiljö. Den som serverar alkoholen gör ålderskontroller och nykterhetskontroller, precis som på restaurang.

Malmö, Växjö och Nacka är tre kommuner som har gjort en tillåtande tolkning av alkohollagen, som har möjliggjort för mikrocatering.

– Det står inte uttryckligen i alkohollagen att serveringstiden inte är slut förrän konsumtionen är slut. I exempelvis Växjö har man gjort tolkningen av lagen att serveringstiden är slut när alkoholen har serverats och inte konsumerats. Vi anser att Umeå kommun borde kunna göra samma tolkning av alkohollagen, säger Göttfert.

– Det är beklagligt att restauranger och krogar drabbats hårt ekonomiskt under pandemin men att frångå alkohollagstiftningen för att tillåta hemleverans av alkohol är inte rätt väg att gå. Lagen är till för att begränsa de medicinska och sociala skador som alkohol kan orsaka och de går före de företagsekonomiska och näringspolitiska intressena. Alkohol är inte som andra varor, säger Andreas Sjögren (S), ordförande Miljö-och hälsoskyddsnämnden, i ett pressmeddelande från Umeå kommun.

Regeringen meddelande idag att alkoholförbudet på restauranger från 20.00 förlängs till 7e februari. Göttfert är kritisk till regeringens dåliga framförhållning och hantering av detta.

– Det är märkligt att Socialdemokrater tycker att det är okej att människor handlar på Systembolaget och dricker det hemma, men att någon åker hem till dig och serverar alkoholen ska helt plötsligt vara farligt för folkhälsan. Jag har sett många som köar till Systembolaget under pandemin. Man kan fråga sig varför regeringen inte stänger ner Systembolaget av smittspridningsskäl, när de inte verkar ha några problem med att i princip införa näringsförbud för krogar och restauranger. Det är en lögn att Systembolaget inte har ekonomiska intressen, säger Göttfert avslutningsvis.

Text: Anton Bergström