Flera skottlossningar i Umeå senaste året

2019-08-13 10:03

Nyheter

Massmedia rapporterar om larm om skott i Umeå i natt. Det ska ha skett i stadsdelen Östra Ersboda. I januari avled en ung man efter skottlossning i området. Polisen har nu upprättat anmälan om grovt vapenbrott gällande nattens händelse. Moderata kommunalrådet Anders Ågren är mycket bekymrad över det senaste årets skottlossningar i Umeå.

Nattens misstänkta skjutning på Ersboda skulle i så fall vara den femte skjutningen i Umeå det senaste året. Skjutningar har sedan tidigare ägt rum i stadsdelarna Ålidhem, Östra Ersboda och Mariehem. De tidigare skottlossningarna har enligt polisuppgifter pekat på kriminella uppgörelser.

Moderaterna och kommunalrådet Anders Ågren har varnat för en allvarlig utveckling gällande brottsligheten i Umeå kommun, men har då anklagats av såväl andra partier som massmedia för svartmålning av läget.

– Jag anser att det är vår förbannade skyldighet som politiker att faktiskt uppmärksamma problemen i Umeå – och komma med förslag om hur vi ska kunna minska brottsligheten, säger Ågren (M) i en kommentar.

Brottsförebyggande rådet har sedan några år noterat en oroande utveckling, med bl.a. våldsbrottslighet, utpressning och knarkhandel. Tendenser till ”social oro” har på senare år observerats i de nordöstra bostadsområdena i staden. Därför genomförs också en särskild satsning på att motverka brottsligheten i dessa områden, där kommunen och polisen har ett samarbete.

– Det finns mycket som kan göras. Kampen mot kriminaliteten måste intensifieras. Allt ifrån fler poliser, ökad kameraövervakning, hårdare straff till mer förebyggande insatser. Och diskussionen måste kunna föras, utan att vi politiska företrädare som uppmärksammar brottsligheten ska behöva beskyllas och anklagas för ”svartmålning” och att ”sprida oro”, säger Ågren i en avslutande kommentar.

Text: Joline Göttfert