Finska regeringsförklaringen lyfter fram fast förbindelse mellan Vasa-Umeå – beskedet välkomnas av kommunalrådet Anders Ågren (M)

Den nya finska regeringen, bestående av Samlingspartiet, Sannfinländarna, Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna, presenterade i fredags en omfattande regeringsförklaring, Programmet för 2023–2027, med titeln ”Ett starkt och engagerat Finland” är 259 sidor långt. Vissa delar berör tydligt Umeå och Västerbotten och välkomnas av Umeås moderata kommunalråd Anders Ågren.

Publicerad: 

Den nya regeringen i Finland vill att försörjningsberedskapen ska tryggas i alla förhållanden. I regeringsförklaringen lyfter regeringen fram utredning av en fast förbindelse över Kvarken, mellan Vasa-Umeå. Tillsammans med Sverige och Norge vill man söka investeringsmöjligheter inom ramen för EU och Nato för att förbättra logistikförbindelserna i norra Skandinavien.

En annan viktig del gäller fartygstrafiken i Kvarken som enligt regeringsförklaringen ska få motsvarande stöd, likt den fartygstrafik som får lättnader p.g.a. det s.k. ö-undantaget inom utsläppshandelssystemet för sjöfarten inom EU. Det innebär goda nyheter för Wasaline, som annars hade drabbats av snedvriden konkurrens från annan sjöfartstrafik som går till och från öar. Nu är avsikten att systemet ska bli konkurrensneutralt.

Beskeden från Finland välkomnas i Umeå och Västerbotten. Det moderata kommunalrådet Anders Ågren gör tummen upp.

– Den nya regeringen i Finland levererar direkt! Det här är riktigt goda nyheter för Umeå, Västerbotten, Vasa, Österbotten och vårt Kvarkensamarbete. Att få in en skrivning om utredning av en fast förbindelse över Kvarken i regeringsförklaringen är ett stort steg framåt. Det är starkt jobbat av våra finska vänner från både Svenska folkpartiet och Samlingspartiet, men i synnerhet riksdagsledamoten och stadsfullmäktiges ordförande i Vasa, Joakim Strand. Vilken oerhörd prestation av Joakim Strand. Finland visar återigen vägen för Sverige, säger Ågren i en kommentar.

Joline Göttfert

Mest lästa