Endast Moderaterna säger nej till lokalt klimatnödläge i Umeå

2020-02-05 7:00

Nyheter

Förra veckan beslutade kommunstyrelsens hållbarhetsutskott att en utredning från förvaltningen om konsekvenser och effekter av att utfärda ett kommunalt klimatnödläge skulle beställas.

Frågan om att utlysa ett lokalt klimatnödläge har diskuterats i andra kommuner i Sverige. I januari i år röstade kommunfullmäktige i Göteborg nej till att staden skulle utlysa ett klimatnödläge.

Lena Riedl (M) , vice ordförande för utskottet, anser inte att en utredning behövs och röstade nej till förslaget.

– Att utlysa ett lokalt klimatnödläge är enbart symbolpolitik och kommer inte göra någon skillnad för klimatet. Vi moderater vill driva en effektiv miljöpolitik och att utlysa ett lokalt klimatnödläge är inte en effektiv åtgärd, säger Riedl i en kommentar.

Förslaget röstades igenom av Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Det enda partiet som röstade nej till förslaget om en utredning var Moderaterna.

– Västerbotten består till 70% av skog och skogen binder stora mängder koldioxid. Skogens kolinlagring i Västerbotten är tre gånger större än länets totala klimatutsläppp. Det blir fel att tala om ett lokalt klimatnödläge, när de stora bristerna inte finns i Umeå, avslutar Riedl.

Text: Joline Göttfert