Svenska studenter vill inte finansiera Rysslands krig mot Ukraina. Ändå fylls kaféer och restauranger på våra campus med produkter från företag som förser ryska statskassan med pengar. Det mest rimliga vore att sluta sälja produkter från företag som Nestle och Ritter. Åtminstone borde alla högskolor och universitet se till att varor från företag som kollaborerar med Ryssland märks så studenter enkelt kan bojkotta.
Putins vidriga krig i Ukraina har nu pågått i mer än en månad. Oskyldiga ukrainare har dött och miljoner tvingats på flykt. Motståndet i Ukraina är dock starkt och uppbackningen från omvärlden omfattande. Över 300 multinationella företag och organisationer har redan valt att lämna landet för att skada den ryska ekonomin.
Effekten vi ser av detta tillsammans med staters sanktioner är avgörande. Rysk ekonomi har saktat in betydligt och i landet gör allt fler invånare motstånd mot kriget. Genom att många företag lämnar påverkas befolkningens vardag på ett sätt som gör dem alltmer negativa till kriget. Tusentals modiga civila har redan gått ut på Rysslands gatorna för att protestera mot invasionen och Putins diktatur.
Vid Yale universitet har ett forskarteam sammanställt hundratals multinationella företags olika val om verksamhet i Ryssland sedan Putin inledde kriget. Företag som Ikea, H&M, Nike, Adidas, McDonalds och Volvo står på rätt sida av historien i och med deras val att avsluta all verksamhet i Ryssland. Det finns dock företag som väljer att vara kvar.
Företaget Nestlé – med mat och dryckesprodukter som används av svenskar dagligen – är ett av de som valt att fortsätta sin verksamhet i Ryssland. Deras produkter som Lion-choklad, Kitkat och Zoéga-kaffe återfinns i campuskaféer, butiker och restauranger i hela landet. Företagen som stannar försöker motivera det med en tredje väg där de kan fortsätta sin verksamhet i Ryssland, att det inte är svart eller vitt. De har fel. I detta fall finns ingen tredje väg. Det finns en tyrannisk mördare och utsatta offer. Företag som stannar i Ryssland är därmed krigsstöttande och bör bojkottas.
Studenter vill inte medverka till att finansiera Rysslands folkmord. Det mest rimliga vore därför att alla campuskaféer och restauranger på Umeå universitets campus slutar sälja produkter från Rysslandstöttande företag. Inte bara lärosäten, kommuner och regioner borde se över vilka företag de köper in produkter från men även andra butiker. Exempelvis borde ICA utöver att bojkotta Nestlé också sluta köpa produkter från Ritter, och butiker som Elgiganten bör sluta köpa datorer från Asus, Lenovo och alla datorer som innehåller komponenter från MSI. Detta då även dessa företag valt att fortsätta göda den ryska krigskassan.
Skulle Umeå universitet av någon anledning välja att ha kvar produkterna är det minsta de kan göra att märka dem så det i alla fall blir enkelt för Umeås studenter att bojkotta. Moderata Studenter har tagit fram förslag på märkningarna och skickat till alla lärosäten. Märkena är en döskalle på den ryska flaggan och med en varningstext likt den på tobaksprodukter. Varningstexten lyder: Köp av den här varan bidrar till att Ryssland kan fortsätta att döda ukrainare.
Nu kräver vi att butiker, kaféer och restauranger på campus tar sitt ansvar. Ju mindre handel med de rysslandsstödjande företagen desto mindre blir Putins krigskassa. Helst borde produkterna plockas bort helt och i andra hand märkas så det blir enkelt för oss studenter att bojkotta. Det är dags att sluta finansiera Putins krig.
Douglas Thor, riksordförande Moderata Studenter
Jonatan Hjeltman, ordförande Moderata Studenter Umeå