Debatt: För en månad sedan infördes den så kallade plastpåseskatten, en ineffektiv skatt utan någon som helst miljönytta. Tvärtom leder ökad förbrukning av pappers- och tygpåsar till ökade utsläpp av koldioxid. Regeringen påstår att det är en grön skatteväxling, men istället handlar det om en röd skattehöjning.
Näst på tur står nu kläder och skor. I början av april – i rådande coronapandemi och kris i detaljhandeln – kom utredningen om en skatt på skor och kläder. En skatt som drabbar en bransch som har det otroligt tufft. Handeln präglas av permitteringar, varsel och konkurser, och i denna verklighet väljer regeringen att lägga fram ett förslag som sparkar på dem som redan ligger. Utredningen konstaterar att 100 klädföretag kommer att gå i konkurs, och cirka 700 arbetstillfällen kommer att försvinna till följd av klädskatten.
Det finns ett antal kemikalier som kan vara skadliga, men utredningen konstaterar att mellan 80 och 90 procent av alla skor och kläder som säljs i Sverige inte innehåller dessa kemikalier. Enligt förslaget ska skatten ligga på 40 kronor per kilo, och även om företagen kan påvisa att de utpekade kemikalierna inte finns i deras produkter tvingas de ändå ligga ute med skatten och sedan bli återbetalade, men bara till 95 procent av skattebeloppet. För att väga upp för denna hittepå-skatt kommer det i slutändan att bli dyrare för oss konsumenter. Att köpa ett par fotbollsskor till sina barn kommer att bli dyrare, likaväl som en vinterjacka eller en ny klänning till skolavslutningen. Tuffast blir det för alla med små inkomster och för ungdomar anställda i branschen.
Än en gång ser vi att en kritiserad miljöskatt som bara handlar om symbolpolitik marschera in. En kritik som nästan börjar bli lite sliten och uttjatad även om den fortfarande äger giltighet. Att Miljöpartiet och Socialdemokraterna vill roffa åt sig andra människors pengar är sedan gammalt, men det är tragiskt att även Liberalerna och Centerpartiet har anslutit sig till den politiken.
Det sista Sverige behöver just nu är att nya skatter införs som skadar jobb och företagande. Om unga människor slås ut från arbetsmarknaden, riskerar bidragsberoendet att bli långvarigt. Straffskatten på kläder och skor behöver stoppas.
Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF
Joline Göttfert, distriktsordförande MUF Västerbotten