Debatt: Restaurangbranschens situation måste tas på allvar

Publicerad: 

Debatt: Nya siffror visar att restaurangbranschen har det otroligt tufft. Försäljningen är ungefär 60 procent mindre nu än för ett år sedan. Branschorganisationen Visita flaggar för att stoppet av alkoholförsäljning efter kl. 22.00 kommer att ha en stor inverkan på den totala försäljningen och att detta i förlängningen kommer innebära uppsägningar. Detta påverkar inte minst unga i Västerbotten.

Just restaurangbranschen är ofta den första dörren in på arbetsmarknaden. En dörr som är otroligt viktig och som regeringen verkar ha glömt, eller bommar igen, nu när man skärper restriktioner och råd i rådande pandemi.

Att bekämpa viruset är en prioritet, men vi måste också göra detta utan att rycka undan mattan för en bransch som kanske inte överlever. Vi måste göra det på sådant sätt att unga varken förlorar framtidstro och jobb. För utan arbete får vi heller inte in skatteintäkter som går till bland annat vård och omsorg, som är så oändligt viktigt – inte minst nu.

Det är dags att regeringen tar ansvar för sin egna politik och ställs till svars för de beslut som fattas. Varför sätter man in hårdare restriktioner just här, samtidigt som det är möjligt att t.ex. fylla ett tåg med många människor? Om vi bortser från detta ser vi också hur regeringen gör allt för att sänka en hel bransch, men levererar inte fler lösningar än korttidspermitteringar och höjd a-kassa. Det här är fel väg att gå.

Moderata ungdomsförbundet vill att man ser över de regleringar som förhindrar bland annat hemkörning av alkohol. Det bör vara fullt möjligt att beställa en öl eller två i samband med sin hämtmat. Det är anmärkningsvärt att beröringsskräcken från regeringen är total så fort det rör alkohol. Se bara på frågan kring gårdsförsäljning, som än en gång ska utredas. Dock kvarstår faktumet: försäljningen av alkohol är en betydande del av restaurangernas intäkter. I kommuner som Nacka och Växjö går man dock före regeringen och möjliggör för en mer liberal försäljning.

MUF efterfrågar även en arbetslinje där vi prioriterar att värna jobben och samtidigt ser till att unga och människor långt från arbetsmarknaden, så som nyanlända, kommer i egen försörjning. Här behövs ett krafttag. Regeringen kan inte enbart skylla ifrån sig på pandemin, när Sverige hade alldeles för höga arbetslöshetssiffror redan innan pandemin.

Tas inte restaurangbranschens öde på allvar riskerar vi att få en ungdomsgeneration som står utanför arbetsmarknaden.

Matilda Ekeblad, förbundsordförande MUF

Joline Göttfert, distriktsordförande MUF Västerbotten

Mest lästa