Debatt om tandvården i Västerbotten: Allvarliga problem inom folktandvården och hot mot tandläkarhögskolan i Umeå

Under dagens regionfullmäktige diskuterades Per Sandströms (M) interpellation om de stora utmaningarna som folktandvården och tandläkarhögskolan i Umeå står inför.

Publicerad: 

Folktandvården i Västerbotten står inför ett historiskt stort underskott för 2023, vilket till stor del beror på bristen på tandläkare och tandsköterskor. Denna personalbrist har lett till långa vårdköer, särskilt inom vuxentandvården, som normalt sett genererar intäkter för verksamheten.

Per Sandström (M) menar på att det behövs ett ökat samarbete mellan Folktandvården och privata tandvårdsaktörer för att hantera barntandvården och frigöra resurser för vuxentandvård. Den nuvarande modellen, kapiteringsersättning, har enligt utredningar hindrat privata aktörer från att utföra barntandvård. Det skulle kunna minska vårdköerna och förbättra folktandvårdens ekonomi.

– Folktandvården går på knäna, och utan åtgärder riskerar vi att situationen blir ohållbar, säger Per Sandström (M).

Ett annat akut problem som Per Sandström (M) tog upp är risken att tandläkarhögskolan i Umeå förlorar sin examinationsrätt. Tandläkarhögskolan har ett avtal med Region Västerbotten (TUA-avtalet) som innebär att regionen ansvarar för att tillhandahålla patienter och handledare för studenternas utbildning. I dagsläget är det dock brist på både patienter och handledare, vilket hotar skolans status som utbildningsinstitution. En förlust av examensrätten skulle slå hårt mot både utbildningen och folktandvården i regionen, som är beroende av tandläkarstudenterna för framtida rekrytering.

– Om förändringar inte genomförs kan Västerbotten stå inför en allvarlig tandvårdskris, där både folktandvården och tandläkarutbildningen i Umeå riskerar att förlora sin ställning och funktion, säger Per Sandström (M).

För att långsiktigt lösa problemen krävs mer än bara akuta insatser. En bättre arbetsmiljö, högre löner, vidareutbildning och ett tillitsbaserat ledarskap lyftes fram av Moderaterna som avgörande faktorer för att rekrytera och behålla personal inom folktandvården. Partiet menar också att en del av lösningen är att låta privattandvården ta ett större ansvar för barntandvården, vilket skulle ge folktandvården mer tid och resurser att fokusera på vuxentandvård.

 

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa