Bilbränderna i Umeå fortsätter

Publicerad: 

Under natten mot söndagen brann en garagelänga med tio bilar på Tomtebo. Tre av fordonen ska ha blivit totalförstörda, men alla påverkades av branden.

Polisen leder just nu en förundersökning gällande grov skadegörelse genom brand. Det finns uppgifter om att det ska ha varit stökigt på platsen i samband med att larmet inkom till SOS. Inget sådant syntes dock till när polis kom på plats.

Så sent som 10 november skedde det senast en explosion vid en bil, också det på Tomtebo.

Umeå har under senare år drabbats av vad polisen misstänker är anlagda bilbränder vid ett flertal tillfällen. Under 2020 sattes 74 bilar i brand. Under 2021 har bilbränderna fortsatt men i något mindre takt.

– Vi moderater har lämnat förslag om mer kamerabevakning på brottsutsatta platser. Det är bra om Polisen sätter upp bevakningskameror, men Umeå kommun borde komplettera med kameraövervakning på andra offentliga platser, säger Anders Ågren (M) kommunalråd i Umeå och fortsätter.

– Vi är även beredda att anlita/anställa kommunala ordningsvakter för att bidra till att återupprätta tryggheten. Umeå kommun borde följa andra kommuners exempel. Ordningsvakternas uppdrag är att upprätthålla allmän ordning och skapa trygghet i kommunen. De ersätter inte poliser, men är ett komplement i det trygghetsskapande arbetet.

Text: Jonatan Hjeltman