Årets skräll: tidigare S-politikern Christer Lindvall blir medlem i Moderaterna

Publicerad: 

Christer Lindvall, känd socialdemokratisk profil och tidigare ordförande i Umeå Arbetarkommun, meddelade på måndagen att han har gått med i Moderaterna. Ett besked som välkomnas av kommunalrådet Anders Ågren (M).

Lindvall är en av Umeås kändaste socialdemokratiska profiler. Han har en diger och tung meritlista. Han har varit ordförande i Umeå Arbetarkommun och ordförande i den lokala Ersboda S-förening. Han har varit heltidspolitiker i 16 år. Tidigare ordförande i Fritidsnämnden, ordförande i Kommunstyrelsens personalutskott, ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, samt näringslivs- och planeringsutskottet. Därutöver har han arbetat som partiombudsman för Socialdemokraterna i Västerbotten. Så sent som år 2019 var han valledare i EU-valet för Socialdemokraterna.

Nyligen avsade han sig sitt sista kommunala uppdrag för S och meddelade då att han även avsåg att lämna partiet. Han antydde att han övervägde att engagera sig i annat parti. Idag meddelar Lindvall att han har blivit medlem i Moderaterna.

Men hur motiverar han då att han gått över till den gamla motståndaren Moderaterna?

Christer Lindvall kommenterar:

– Jag är trygg i mitt beslut. Det är inget hastigt påkommet, utan resultat av mycket funderingar från min sida. Jag har också fört samtal med M-kommunalrådet Anders Ågren det senaste året över några koppar kaffe. Jag gick med i SSU och S år 1975. Men efter 45 år i partiet kan jag konstatera att S lokalt har spelat ut sin roll. Vi lever i en ny tid. Med nya problem. Sverige har förändrats. Umeå har förändrats. Så också politiken och skiljelinjerna. Idag är det bara ett parti som tar frågan om lag och ordning på allvar – det är Moderaterna.

– Som Ersbodabo så är frågan om att bekämpa brottsligheten högt på dagordningen för mig. Vi måste ta krafttag mot de kriminella, och öka tryggheten för umeåborna. Och där jag bor är folk förbannat less på den brottslighet som drabbar området. Men det är bara Moderaterna i Umeå som bryr sig, och kommer med förslag för att vända utvecklingen, säger Lindvall i en avslutande kommentar.

Moderata kommunalrådet Anders Ågren välkomnar den nya medlemmen. Han avslöjar samtidigt att Lindvall kommer få ett särskilt uppdrag lokalt i sitt nya parti. Att vara en del i Moderaternas lokala arbete med att ta fram ytterligare åtgärder för att bekämpa kriminaliteten och motverka utanförskap, i första hand med fokus på områdena Ersboda, Ålidhem och Mariehem.

Anders Ågren (M) kommenterar:

– Det politiska landskapet i Umeå håller på att förändras sedan några år tillbaka. Moderaterna samlar alltfler som vill se en politik med sunt förnuft, ordning och reda. Oavsett tyngdpunkten ligger på det liberala eller konservativa benet. Det hedrar Christer Lindvall att han efter så lång tid i politiken, faktiskt kan kapa bandet till sitt gamla parti och bli medlem i M. Lindvall tillhör den gamla stammen av socialdemokrater, som vi moderater genom åren har kunnat ha ett gott samarbete med. Jag och Lindvall har ju suttit på motsatt sida av sammanträdesbordet i 16 år i kommunstyrelsens arbetsutskott. Han har varit en tuff motståndare, men korrekt och pragmatisk. I viktiga frågor har vi kunnat vara överens.

– Tillväxtvänlig, att arbeta och göra rätt för sig, tuffa tag mot kriminella, restriktiv flyktingpolitik – sådant som Socialdemokraterna historiskt har varit en del av tillsammans med Moderaterna. Frågor som S mer och mer övergivit. Då är det egentligen ganska naturligt att byta till Moderaterna. Vi ökar nu takten inför valet 2022 och Lindvall har definitivt mycket att tillföra hos oss, avslutar Anders Ågren.

Text: Joline Göttfert

Mest lästa