Är det rätt att sluta servera kött på förskolor?

2019-10-30 13:55

Nyheter

Den kommunala förskolan Gitarren på Rödäng i Umeå ska sluta servera kött. Folkbladet var först med att rapportera om att förskolan väljer att införa endast vegetariskt kost på förskolan. Förslaget om att stoppa serveringen av kött på förskolan kom från en av de anställda. Bakgrunden till idén är att förskolan har arbetat med hållbar utveckling och genom att sluta servera kött vill man minska klimatpåverkan.

Idag kan elever som vill ha vegetarisk kost ansöka om det som specialkost, men efter samtal med Måltidsservice har skolan informerats om att det omvända inte kommer att gälla. Alla barn kommer serveras vegetarisk mat. Måltidsservice är positiva till projektet och hoppas att fler förskolor tar efter.

Förslaget har väckt starka reaktioner. Moderaten Lena Riedl, som är vice ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå, menar att förskolan har gått för långt.

– Detta kommer innebära att skolan enbart erbjuder vegetarisk mat och att det inte finns någon möjlighet att få rätter som innehåller kött. Jag är kritisk till att man tar bort valfriheten, säger Lena Riedl i en kommentar.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har i en debattartikel i Folkbladet skrivit om konsekvenserna av att införa vegetarisk kost som norm på skolor. LRF menar att detta strider med den regionala livsmedelsstrategin, som Umeå kommun omfattas av. Syftet med den regionala livsmedelsstrategin är att öka den lokala matproduktionen. Det är inte möjligt att odla proteinrika baljväxter i Västerbotten på grund av klimatet. Förutsättningarna är däremot goda för att hålla djur, skriver LRF Västerbottens ordförande i Folkbladet.

Text: Joline Göttfert