Ågren Wikström har tidigare varit rapportör på europeisk nivå för både översynen av markanvändning, skogsbruk och jordbruk (LULUCF), och revideringen av EU-kommissionens lagförslag om Avloppsdirektivet (Urban Wastewater Treatment Directive).
Ågren Wikströms nya uppdrag som rapportör blir att ta fram ett ställningstagande för Regionkommittén till hur kommuner och regioner inom EU – i samarbete med det privata näringslivet – ska kunna underlätta genomförandet av den europeiska gröna given. Den gröna given är ett paket med politiska initiativ som bl.a. ska bana väg för en grön omställning i EU, samtidigt som man upprätthåller och stärker EU-industrins innovations- och konkurrenskraft.
Uppdraget handlar inte i första hand om finansiering, utan hur man i EU:s medlemsländer på lokal och regional nivå ska kunna underlätta för det privata näringslivet och hitta synergier för att företagen ska kunna bidra i det regionala och lokala omställningsarbetet. Det kan handla om att identifiera och undanröja olika former av byråkratiska hinder, men också att påvisa goda lokala exempel på samarbeten mellan privata företag och offentliga aktörer.
– Miljö- och klimatfrågorna står högt på EU:s agenda, men vi måste bli bättre på att visa att sänkta utsläpp går att kombinera med ökad tillväxt och välfärd. Här spelar det privata näringslivet en nyckelroll. Det gäller att underlätta för näringslivet i omställningsarbetet och undanröja olika former av hinder som finns i gällande regelverk, säger Ågren Wikström i en kommentar.
Kommuner och regioner har samtidigt ett direkt inflytande över många områden som är viktiga för den gröna omställningen, t.ex. stadsplanering, transporter och mobilitet, bygg- och fastighetsförvaltning, avfall, energiförsörjning och energieffektivitet, och kan också genomföra medvetandehöjande åtgärder.
-Den lokala nivån spelar en mycket viktig roll för omställningen. Vi behöver se en större samverkan mellan näringslivet och kommuner och regioner. Umeå och Västerbotten ligger långt framme i dessa frågor, men även våra vänner på den finska sidan i Vasa. Det finns en stor potential för synergier mellan kommunala och regionala verksamheter och den privata sektorn. Kommuner kan skapa goda villkor för små och medelstora företag att bidra med hållbar tillväxt och innovationskraft, avslutar Ågren Wikström.
Fakta (saxat från SKR:s hemsida):
Europeiska regionkommittén är ett rådgivande organ med uppgift att bedöma EU:s lagstiftning och politik ur ett lokalt och regionalt perspektiv. SKR ger stöd till den svenska delegationen.
Europeiska regionkommittén är det enda formella EU-organ där den lokala och regionala nivån har en direkt möjlighet att påverka europeisk lagstiftning.
Regionkommittén och den svenska delegationen är viktiga som påverkanskanaler för svenska kommuner och regioner. Sverige företräds av 12 ledamöter och 12 ersättare.