Ågren (M) vill stärka besöksnäringen i Umeå

Moderaterna i Umeå vill stärka besöksnäringen i Umeå. En centralt placerad gästhamn, ställplatser för husbilar och husvagnar, samt att tillåta serveringstillstånd till kl. 03.00 är några av förslagen.

Publicerad: 

– Det krävs också fortsatta satsningar för att främja besöksnäringen. Umeälven är en i många avseenden outnyttjad resurs, och vi måste bli bättre på att ta emot turister som kommer med båt. Moderaterna vill möjliggöra en ny centralt placerad gästhamn i Umeå, driven och finansierad av privata aktörer, säger kommunalrådet Anders Ågren (M) i en kommentar.

Partiet ska även verka långsiktigt för en fast förbindelse över Kvarken mellan Umeå och Vasa. Moderaterna vill också ge centrumhandeln bättre förutsättningar. Partiet menar att centrumhandeln har en konkurrensnackdel gentemot de halvexterna handelsområdena som erbjuder gratis parkering. Moderaterna vill därför införa försök med avgiftsfri parkering på lördagar i centrum, på de p-platser och de P-hus som UPAB ansvarar för.

– Vår ambition är att Umeå ska bli en ännu bättre turist- och studentstad. Då krävs det att politikerna lyssnar på de önskemål som finns; dels hos besökare och studenter, dels övriga invånare och företagare i Umeå. Det gör vi bland annat genom att tillåta utökade serveringstillstånd på Umeås restauranger. Självklart ska restauranger och krogar kunna få serveringstillstånd till kl. 03.00, säger Ågren avslutningsvis.

Joline Göttfert