Ågren (M) fick flest personkryss i Umeå – för andra valet i rad

I fredags fastställdes det slutgiltiga valresultatet för Umeå kommun år 2022. Även Umeåbornas personröster är räknade. Efter länsstyrelsens sammanräkning tidigare i veckan, så står det klart att Moderaternas kommunalråd Anders Ågren fick flest personkryss av alla politiker i Umeå. Både sett till antalet och procentuellt. Samma sak inträffade i valet för fyra år sedan.

Publicerad: 

Resultatet sticker ut något, då Umeå som helhet röstade starkt rödgrönt. Men den enskilt populäraste politikern när Umeåborna får sätta ett kryss är alltså även denna gång Moderaternas Anders Ågren.

– Jag är naturligtvis mycket glad och stolt! Jag känner sedan tidigare ett starkt stöd bland Umeåborna. Det här resultatet är både ett kvitto över det som varit och samtidigt ett styrkebesked inför den kommande mandatperioden. Att ha fått flest personröster – bland alla partiers kandidater – för andra valet i rad är något som värmer. Ett stort tack till alla Umeåbor som dels röstat på Moderaterna, dels satt ett kryss för mitt namn, säger Anders Ågren i en kommentar.

 

Totala antalet personkryss för samtliga partiers första namn i valet till Umeå kommun 2022 (uppgifterna hämtade ur Länsstyrelsens protokoll vid slutlig rösträkning och mandatfördelning av valet till KF i Umeå kommun):

  1. Anders Ågren (M). 1714 personkryss
  2. Hans Lindberg (S). 1306 personkryss
  3. Bore Sköld (V). 631 personkryss
  4. Lars Forsgren (SD). 565 personkryss
  5. Nils Seye Larsen (MP). 385 personkryss
  6. Jan Hägglund (AP). 310 personkryss
  7. Mattias Larsson (C). 284 personkryss
  8. Veronica Kerr (KD). 246 personkryss
  9. Maria Lindvall (L). 173 personkryss