Batterifabriken i Skellefteå – Löwenhöök (M): Det krävs ansvar, mod och en ny väg framåt för Skellefteå

Efter beskedet att produktionen vid Northvolt-fabriken i Skellefteå ska stoppas uttalar sig Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M), om konsekvenserna för kommunen och vägen framåt. Med offentliga medel i ryggen har fabriken symboliserat framtidstro och hållbar industrisatsning, men nu hotas både arbetstillfällen och tilliten till politiska beslut. I ett uttalande riktar Löwenhöök skarp kritik mot ansvarstagandet bakom satsningen och presenterar Moderaternas syn på hur Skellefteå bör resa sig ur krisen.

Publicerad: 

Igår var en regnig och sorglig dag för Skellefteå. Att produktionen vid Northvolt-fabriken stängs ner är ett hårt slag, inte bara för de anställda utan för hela vår kommun. Många familjer drabbas. Människor som trodde på framtiden, som flyttat hit, utbildat sig, satsat allt, står nu inför en oviss tillvaro. Mina tankar går i första hand till dem.

Northvolt har byggts upp med stora offentliga medel. Våra gemensamma resurser. Skattepengar, pensionskapital och statliga satsningar har gjort denna fabrik möjlig. Det gör det än mer smärtsamt att se den gå omkull. Det väcker också berättigade frågor om ansvar.

Den tidigare vd:n Peter Carlsson lämnade projektet med hundratals miljoner i fickan. Därefter sökte han aktivt maximibeloppet från den statliga lönegarantin – ett stöd som bolagsledningar normalt inte omfattas av. Nu försöker han samla kapital till helt nya projekt. Kontrasten är brutal. För de Northvolt-anställda. För kommunen. För samhället.

Samtidigt som arbetet för att rädda fabriken pågår måste gränser dras. En möjlig fortsättning kan inte bygga på statligt delägarskap. Industrin måste stå på egna ben. Tillväxt och innovation uppstår inte genom att staten driver företag, utan genom att staten skapar förutsättningar för att företag kan lyckas.

Men en ny dag gryr över Skellefteå. Ett intensivt arbete pågår för att hitta en ny privat aktör som kan ta över fabriken. Det arbetet måste få fullt stöd. Alla nivåer i samhället har ett ansvar att bidra.

Regeringen har inte stått passiv. Tvärtom. Miljontals kronor satsas på forskning och innovation inom batteriteknik. Miljoner betalas ut i lönegaranti. Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att söka EU-medel till omställning för dem som blivit av med jobbet. Beredskapslyftet får statligt stöd för att matcha kompetens till nya arbetsgivare. Business Sweden arbetar för att attrahera nya investerare. Tillväxtverket samordnar nationella insatser i Västerbotten. Det är konkreta åtgärder som gör skillnad här och nu.

Ett särskilt framtidsbesked är beslutet om att bygga Norrbotniabanan till Skellefteå. Det är resultatet av ett långsiktigt politiskt arbete för att säkra finansieringen och förverkliga projektet. Investeringen stärker tillgängligheten, ökar rörligheten för arbetskraft och studenter, bidrar till klimatomställningen och gör hela regionen mer konkurrenskraftig. Det visar att regeringen tror på Skellefteå och vill bidra till tillväxt i norra Sverige.

Men detta får också vara ett uppvaknande för Skellefteå. Vi har lagt mycket av framtidshoppet i en enda industrisatsning. Nu behöver vi bygga bredare. Vi måste förbättra företagsklimatet, skapa fler ben att stå på och driva en politik som sätter arbete, trygghet och framtidstro i centrum. Det är därför vi i Moderaterna lagt fram ett 20-punktsprogram för tillväxt och ett starkare lokalt näringsliv. Det är nu det krävs.

Skellefteå är inte färdigt. Skellefteå är inte kört. Men det krävs ansvar. Det krävs mod. Det krävs mer än vackra visioner. Det krävs arbete, dag för dag, för att bygga ett långsiktigt växande Skellefteå.

Andreas Löwenhöök, oppositionsråd (M) Skellefteå

Mest lästa