Med anledning av detta har Anders Ågren (M) lämnat in en interpellation till äldrenämndens ordförande Carin Nilsson (S), där han ställer frågor om hur misstänkta brott hanteras och om polisanmälningar alltid görs.
– Ingen ska behöva vara rädd eller utsättas för brott, allra minst våra äldre. När misstankar om brott uppstår inom äldreomsorgen måste de tas på största allvar. Det handlar om trygghet, rättssäkerhet och om att stå upp för dem som ofta har svårast att själva föra sin talan, säger Anders Ågren (M).
Han fortsätter:
– Jag har under de senaste månaderna fått information från flera olika håll inom Umeå kommun om att misstänkta brott inom äldreomsorgen inte polisanmäls, även om dessa är av allvarlig karaktär. Det är mycket oroande och därför har jag ställt frågor till Carin Nilsson (S) om detta.
Moderaterna understryker att misstänkta brott aldrig får mörkas eller ”hanteras internt”. Det är polis och rättsväsende som ska utreda brott och inte arbetsgivaren. Att anmäla handlar inte om att döma någon, förtydligar Ågren (M), utan om att säkerställa att rätt process följs. Moderaterna hade ett uppdrag i sitt förslag till budget för Umeå kommun 2025, om att uppdra till samtliga förvaltningar att polisanmäla alla misstänkta brott inom kommunens verksamhet.
– Vi moderater menar att det ska vara en självklarhet att polisanmäla alla misstänkta brott inom äldreomsorgen. Det ska givetvis gälla i alla kommunala verksamheter. Det är avgörande för att höja kvaliteten, stärka tilliten och skapa en äldreomsorg som är trygg för brukare, anhöriga och personal. Tryggheten för våra äldre är inte förhandlingsbar, avslutar Ågren (M).