En enig kommunstyrelse i Umeå kommun har önskat införa flexibla nattstopp i hela kollektivtrafiken – både landsbygds- och stadstrafik – för att öka tryggheten för resenärerna. Men Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Region Västerbotten valde vid ett sammanträde denna vecka att säga nej till införandet av flexibla nattstopp i kollektivtrafiken. Även Sverigedemokraterna gick på de rödgrönas avslagslinje.
Trots att det handlar om en åtgärd som testats med gott resultat – och som efterfrågats för att öka säkerheten bl.a. för unga kvinnor som använder sig av kollektivtrafiken under sena kvällar.
Bakgrunden var en motion från de fyra borgerliga partierna i Umeå kommunfullmäktige som för några år sedan föreslog införandet av flexibla nattstopp i Umeås kollektivtrafik. Motionen bifölls, och man valde att inledningsvis pröva det på delar av landsbygdstrafiken. Efter utvärdering av försöket, så valde en enig kommunstyrelse i Umeå kommun att föreslå att det borde införas brett inom hela landsbygds- och stadstrafiken.
Men Region Västerbotten, där S, V och MP har majoriteten, valde att ignorera kommunens rekommendation och rösta nej.
Försöket med nattstopp på linje 118 mellan Umeå och Sävar har visat att det fungerar. Trots begränsad marknadsföring och pandemieffekter användes det ändå. I flera regioner i Sverige är nattstopp redan etablerade, just för att möta otryggheten i kollektivtrafiken.
– Det är en liten men konkret åtgärd för att ytterligare öka tryggheten bland resenärerna inom Umeås kollektivtrafik. Vi ser detta som ett svek från S-ledda regionmajoriteten mot de tjejer och kvinnor som upplever en otrygghet på kvällar och nätter, säger Åsa Ågren Wikström, vice ordförande i Regionala utvecklingsnämnden.
Moderaterna menar att S, V, MP och SD i Region Västerbotten har visat att deras prioriteringar ligger någon annanstans än hos resenärerna.