– Det är väl belagt att träning har en positiv inverkan på hälsan. Att erbjuda möjlighet till träning på arbetstid har visat sig vara ett sätt att minska sjukfrånvarokostnaderna, att öka hälsan bland medarbetarna. Således en vinst för såväl den anställde som för arbetsgivaren, säger Anders Ågren i en kommentar.
Enligt en enkät som Akademikerförbundet SSR gjort så erbjuder 78 av landets 290 kommuner friskvårdstimme för personalen. Inom Umeå kommun har flera kommunala bolag sedan tidigare infört möjligheten till träning på arbetstid. Bland de kommunala bolag som erbjuder detta för sina anställda finns Umeå Energi AB, VAKIN, AB Bostaden, UPAB och Dåva DAC. Sjukfrånvaro är också lägre bland de anställda inom de kommunala bolagen jämfört med kommunen i övrigt. Även Region Västerbotten erbjuder friskvårdstimme till anställda. Personalen får då välja mellan ett friskvårdsbidrag eller en friskvårdstimme i veckan.
– Genom ett återinförande av friskvårdstimme så uppmuntrar vi vår personal att träna, och det vinner alla på. Kostnaderna för sjukfrånvaron minskar och medarbetarna blir friskare. För många är det idag svårt att få ihop livspusslet, och då kan en friskvårdstimme skapa bättre möjlighet för motion. Detta finns som sagt redan hos flera av våra kommunala bolag, men bör ju självklart gälla alla anställda inom Umeå kommun, avslutar Ågren.
Moderaternas motion kommer upp på kommunfullmäktiges sammanträde i januari. Förslaget från kommunstyrelsen och personalnämnden är att förslaget ska bifallas, men det är oklart hur det kommer att gå i kommunfullmäktige då S, MP och SD tidigare har röstat emot förslaget. Ett argument som har lyfts är att det inte finns förutsättningar att införa en friskvårdstimme på ett likvärdigt sätt i samtliga verksamheter. Socialdemokraterna i personalnämnden skrev bland annat i en reservation att ”Vi socialdemokrater anser att det är grundläggande krav att alla personalförmåner måste bygga på en likvärdighetsprincip och kunna omfatta alla medarbetare i Umeå kommun”.
– Socialdemokraternas argument håller inte, för redan idag ser förutsättningarna olika ut för personalen inom vissa områden. Det gäller exempelvis möjligheten till distansarbete, där en större andel av de anställda inom stadsbyggnadsförvaltningen arbetar på distans, medan inga eller nästan inga inom kultur- eller fritidsförvaltningen arbetar på distans, säger Ågren (M).
Ågren fortsätter:
– Jag är övertygad om att man kan hitta lösningar i exempelvis schemaläggning som gör det möjligt för så många medarbetare som möjligt att ta del av en friskvårdstimme. Om det är möjligt i 78 kommuner i landet – varför skulle det då inte fungera i Umeå?