Moderaterna i Region Västerbotten riktar skarp kritik mot den styrande majoritetens budgetförslag, som innebär en neddragning på 300 vårdanställda. Budgeten, som lagts fram av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, har enligt Moderaterna en risk att förvärra vårdsituationen i regionen, där vårdköerna redan är landets längsta och ekonomin fortsatt pressad.
– Att planera för att minska vårdpersonalen med 300 tjänster i ett läge där vårdbehoven är enorma och köerna rekordlånga är helt orimligt, säger Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition. Moderaterna anser att majoritetens budgetförslag visar på bristande förståelse för vårdens kärnverksamhet och förväntar sig att förslaget, om det genomförs, får negativa konsekvenser för patienterna.
Moderaterna tillsammans med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna, har i sitt gemensamma budgetförslag prioriterat andra områden i besparingsarbetet. I stället för att minska vårdpersonal vill de se en kraftig nedskärning i den centrala administrationen och minska antalet chefsled inom organisationen.
– Att reducera chefsled och centrala administrativa kostnader är en nödvändig åtgärd innan vi överväger neddragningar som direkt påverkar patientvården, menar Sandström.
Moderaterna och Alliansens gemensamma budgetförslag lyfter följande prioriteringar:
- Skär ner på den centrala administrationen för att frigöra resurser för vårdpersonal och patientsäkerhet.
- Minska antalet chefsled och reducera chefspositioner för att skapa en mer effektiv och vårdnära organisation.
- Skydda dygnet-runt-vården från de föreslagna nedskärningarna, som riskerar att ytterligare förvärra vårdköerna och arbetsbelastningen på personalen.
Även Sverigedemokraterna föreslår neddragningar i vårdpersonalen i sitt budgetförslag. Moderaterna varnar för att konsekvenserna för Västerbottens vård kan bli långtgående. De framhåller att regionens skuldnivåer och misskötta personalpolitik under flera år har försvagat vården och skapat de ekonomiska utmaningar regionen nu står inför.
För Moderaterna är det tydligt att lösningen inte ligger i att skära ner på sjuksköterskor och undersköterskor, utan snarare i att fokusera på strukturella förändringar som inte äventyrar patientvården.
– Vi måste värna vårdens kärna – en neddragning av vårdpersonal är inte rätt väg att gå, avslutar Sandström.