Tandvården i S-styrda Västerbotten i akut kris – Alliansen kräver ökat samarbete med privata aktörer

Folktandvården i Västerbotten står inför stora utmaningar. Med vuxentandvården i princip reducerad till akuta fall och en barntandvård på väg mot en liknande kris, lyfter Allianspartierna nu behovet av förändring för att vända den negativa utvecklingen.

Publicerad: 

– Det här är en krissituation. Vår barntandvård har länge varit ett flaggskepp, men nu riskerar vi att förlora även den på grund av den kompetensbrist och ekonomiska kris som råder i Folktandvården, säger Per Sandström, tandläkare och regionpolitiker (M).

Innan Hälsoval tandvård enligt lagen om valfrihet (LOV) infördes 2022, fick barn och unga vuxna sin tandvård utförd hos ett trettiotal privata tandvårdskliniker i Västerbotten. Ett drygt halvår efter införandet hade antalet minskat till sju privata kliniker. Att en så drastisk minskning av det privata engagemanget skedde vid införandet av LOV berodde på att avtalet som då togs i bruk inte passar för de privata vårdgivarna. De riskerade att få en ersättning som var lägre än den faktiska kostnaden. De privata tandläkarna framförde önskemål om att ersättningen borde vara enligt regionens tandvårdstaxa. Det skulle säkerställa att tandkliniken skulle få betalt för sin insats och risken för ekonomisk förlust elimineras.

– Den rödgröna majoriteten bestämde då, trots vad de privata företrädarna fört fram, att ersättning för barn- och ungdomstandvården skulle ske genom kapiteringsersättning som dessutom var, och fortfarande är, så låg att även Folktandvården går med över tio miljoner i underskott på barntandvården varje år. Detta är inte längre en framkomlig väg, säger Per Sandström (M).

Han pekar på vikten av att skapa bättre förutsättningar för privata aktörer att delta i barntandvården, för att Folktandvården ska kunna fokusera mer på vuxna patienter.

– Om vi ska klara av att möta vårdbelastningen och samtidigt förbättra arbetsmiljön för våra tandläkare, krävs en uppdatering av avtalen för privata tandkliniker så att de får möjlighet att erbjuda tandvård för barn och unga igen, säger Per Sandström (M).

Alliansens förslag är att öka kapiteringsersättningen till en nivå som gör det ekonomiskt hållbart för både privata tandläkare och Folktandvården att bedriva barn- och ungdomstandvård, samt att inleda en utredning där både offentliga och privata tandvårdsaktörer kan bidra till ett nytt förslag för hur Hälsoval tandvård ska utformas. De vill också att regionstyrelsen tar fram en plan för hur ett permanent och långsiktigt arbete för att öka samarbetet med privattandvården ska organiseras.

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa