Socialdemokraternas sparåtgärder riskerar vårdkollaps i Västerbotten

Trots landets längsta vårdköer ser den rödgröna ledningen personalnedskärningar som en lösning på regionens problem. Vårdverksamheterna i Västerbotten är redan kraftigt underbemannade, och många anställda har valt att lämna sina tjänster på grund av den pressade arbetsmiljön. Att minska antalet vårdpersonal nu anser Cecilia Nordenson (M) är riskfyllt, särskilt då det redan råder brist på vårdplatser och operationskapacitet.

Publicerad: 

 

– Vi kan inte fortsätta på den här vägen, där vårdpersonal ständigt får bära den ekonomiska bördan. Vi behöver en långsiktig plan som bygger på att stärka vårdverksamheten, inte försvaga den, säger Cecilia Nordenson (M).

Hon menar att regionen istället behöver ta ett större ansvar för att hålla budget, men att lösningen inte är att minska vårdpersonal. Hon pekar på behovet av omfattande reformer i styrning och ledning, där chefer får ta mer ansvar för verksamheten utan onödig inblandning från den administrativa överbyggnaden. Nordenson påpekar också att administrationen i regionen fortfarande slukar stora resurser, trots tidigare besparingar.

Moderaterna i Västerbotten vill prioritera kärnuppdraget och minska byråkratin, samtidigt som de varnar för att regionledningen inte förmår prioritera rätt.

– Det duger inte att skylla på regeringen när Socialdemokraterna har styrt regionen i 40 år. Besluten om sjukvården fattas lokalt och att det är länsborna som nu får lida för regionledningens misskötsel, säger Cecilia Nordenson (M).

Charlotta Jansson Enquist

Mest lästa