Borgerliga partierna kritiska till den rödgröna budgeten: ”Att dra ner på vårdtjänster och vårdplatser är katastrofalt”

Den S-ledda rödgröna majoriteten i Region Västerbotten har presenterat ett förslag om att skära ner 300 vårdtjänster i den kommande budgeten. Förslaget möter nu skarp kritik från Allianspartierna – M, C, KD och L. Gruppledarna, varnar för att nedskärningarna kommer att förvärra den redan kritiska situationen i vården.

Publicerad: 

– Att skära ner på vårdplatser och primärvården är helt fel väg att gå, säger gruppledarna för de borgerliga partierna.

De pekar på att Västerbotten redan har Sveriges längsta vårdköer och att bristen på vårdplatser och operationskapacitet är en avgörande orsak till detta. Samtidigt har Moderaterna, tillsammans med övriga allianspartier, har länge påtalat behovet av en mer genomtänkt och strukturerad ekonomisk strategi för att få regionens budget i balans.  Men pekar på att chefsled kan också minskas ned och samt spara betydligt mer än man redan gjort på den administrativa överbyggnaden.

– Det finns mycket mer att göra inom detta område innan det är aktuellt att minska vårdtjänster, säger gruppledarna.

I stället för att svepande säga att ingen går säkert från att sparkas, menar de borgerliga partierna att det rimliga vore att vara tydlig att vårdpersonal kopplat till dygnet runt-vården exempelvis måste värnas.

– Antalet vårdplatser kan inte bli färre än vad de är idag, de måste bli fler. Vi vill också se till att primärvården värnas, eftersom det är nyckeln till en mer hållbar vård på lång sikt, fortsätter gruppledarna.

Elin Segerstedt Söderberg

Mest lästa