Äldre utsätts för Kombilotteriets försäljningsmetoder – tas upp i kommunfullmäktige i Skellefteå

Vid nästa möte i Skellefteås kommunfullmäktige kommer frågan om äldres utsatthet för Kombilotteriets aggressiva försäljningsmetoder att tas upp. Andreas Löwenhöök (M), oppositionsråd i Skellefteå, har ställt en interpellation där han begär svar från både Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis (S) och Konsument- och överförmyndarnämndens ordförande Lilian Nilsson (V).

Publicerad: 

Bakgrunden till interpellationen är avslöjanden i media, bland annat från Dagens Nyheter och Expressen, som rapporterat om hur äldre och ibland dementa personer systematiskt kontaktas av Kombilotteriets försäljare. Det framkommer att representanter från lotteriet, som är knutet till Socialdemokraterna och SSU, aktivt ringer upp äldre för att sälja dyra prenumerationer på lotter.

– Jag blir både upprörd och förbannad när jag läser artiklarna. Hur kan man medvetet lura äldre och kanske dementa personer på deras sista besparingar? säger Andreas Löwenhöök. Han menar att detta kan vara ett problem även för äldre i Skellefteå.

Löwenhöök har ställt två konkreta frågor till kommunens ledande politiker. Den första frågan, riktad till Socialnämndens ordförande Iosif Karambotis, handlar om huruvida Socialnämnden har någon information om äldre i Skellefteå som tvingats söka försörjningsstöd på grund av Kombilotteriets försäljningsmetoder. Den andra frågan, till Konsument- och överförmyndarnämndens ordförande Lilian Nilsson, fokuserar på om nämnden har fått rapporter om äldre som behövt ekonomisk rådgivning eller annan hjälp på grund av dessa försäljningsmetoder.

Tidigare rapporter har visat att Kombilotteriets verksamhet lett till att tusentals personer hamnat hos Kronofogden. Löwenhöök ser detta som ett tecken på den oroande påverkan lotteriförsäljningen kan ha, särskilt på äldre och andra sårbara grupper i samhället.

Frågan kommer att debatteras vid nästa kommunfullmäktigemöte, där Löwenhöök hoppas få tydliga svar på hur kommunen hanterar problemet och om det finns behov av ytterligare åtgärder för att skydda äldre från aggressiv marknadsföring.

Elin Segerstedt Söderberg

Mest lästa