– Hot och våld mot förtroendevalda politiker i Sverige är ett problem som dessutom växer. Det är i sig ett hot mot svensk demokrati när förtroendevalda av rädsla väljer att avsäga sig uppdrag eller att inte engagera sig i politiken. Därför välkomnar vi de föreslagna förändringarna i kommunallagen, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.
Den första delen av förslaget innebär att kommuner och regioner får en skyldighet att förebygga att förtroendevalda, såsom kommunal- och regionråd, utsätts för ohälsa eller olycksfall till följd av hot och våld. Denna nya skyldighet motsvarar det ansvar som kommuner och regioner redan har för sina arbetstagare enligt arbetsmiljölagen. Syftet är att stärka skyddet mot hot och våld för dessa förtroendevalda, då det bedöms finnas ett behov av detta.
I remissvaret till regeringen efterfrågar kommunstyrelsen förtydligande om vilka förtroendevalda som avses omfattas av lagändringen.
Den andra delen av förslaget handlar om att förtydliga och förstärka formuleringarna kring intern kontroll i kommuner och regioner. Den nya skrivelsen avser att klargöra kommuners och regioners ansvar att förebygga, upptäcka och åtgärda fel och oegentligheter i verksamheten. Förslaget betonar vikten av ett mer strukturerat arbete och en utvidgning av begreppet intern kontroll till att även omfatta korruption och andra oegentligheter, som välfärdsbrott och otillåten påverkan.
– Kommuner och regioner har en central roll i den offentliga förvaltningen och därför är det mycket viktigt att allmänheten har förtroende för deras verksamheter. Eftersom förslaget från finansdepartementet syftar till att säkerställa förtroendet är även detta en välkommen förändring i kommunallagen, säger Janet Ågren (S), kommunalråd, Umeå kommun.
Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.