Moderaterna: ”Fördyringarna av Vasaskolan är orimligt höga”

Vasaskolan i Umeå håller på att byggas om till ett gymnasium som ska stå färdigt hösten 2027. Ursprungligen var det avsatt 235 miljoner kr. Nu kan ombyggnationen bli 145 miljoner kronor dyrare än planerat.

Publicerad: 

Tekniska nämnden har begärt ökade investeringsmedel för att täcka fördyringarna. Utöver kostnadsökningar kopplade till ökat byggindex är det sådant som ytterligare anpassningar till kulturmiljön, mer ambitiös utformning av utemiljön och reinvesteringar i befintlig skolbyggnad.

Moderaterna är starkt kritiska till förslaget, som har varit uppe i kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott.

-Kommunen avsatte 235 miljoner kronor för investeringen i Vasaskolan. Dessa siffror var aktuella så sent som vid budgetfullmäktige i juni. Nu, tre månader senare, saknas det plötsligt 145 miljoner kr. Önskemålet från tekniska nämnden innebär en fördyring med 60 procent. Det är en enorm kostnadsökning, som vi anser är helt orimlig, säger Anders Ågren (M), kommunalråd.

Moderaterna, tillsammans med Centerpartiet, accepterade en kostnad om ca 60 miljoner kronor utifrån ökade kostnader kopplat till byggindex, vilket tas från medel avsatta till kommunstyrelsens förfogande i investeringsbudget 2024, men säger nej till det övriga som uppgick till ytterligare 85 miljoner kr.

-Det måste bli lite ordning och reda. Det är inte rimligt att begära så mycket mer, när vi nyligen har antagit investeringsbudgeten. Om det saknas medel, så måste man ju anpassa sig efter det och inte bara köra på. Politiken måste få möjlighet att ställa dessa fördyringar gentemot andra viktiga investeringar, till exempel förskoleavdelningar på landsbygden. För att ge ett konkret exempel på hur märkligt detta blir. För den här summan hade vi teoretiskt kunna bygga åtta nya förskoleavdelningar på landsbygden där det är idag är köer till förskolan. Vi säger därför nej till den här delen i ärendet, säger Ågren (M).

Förslaget kommer att gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.

Joline Göttfert

Mest lästa