Regeringen skjuter till över 83 miljoner kronor till Region Västerbotten – men Moderaterna varnar för fortsatt ekonomisk kris

Region Västerbotten får över 83 miljoner kronor i extra stöd från den moderatledda regeringen, som en del av en större satsning på landets regioner. Pengarna är tänkta att stärka sjukvården och dämpa kostnaderna i en tid av ekonomisk press. Trots den välkomna satsningen varnar Nicklas Sandström (M), regionråd i opposition, för att de ekonomiska problemen i regionen är långt ifrån lösta.

Publicerad: 

Satsningen från regeringen, som presenterades i fredags, är en del av en bredare plan för att bekämpa inflationen och stabilisera regionernas ekonomi. Totalt förväntas alla regioner tillsammans minska sina kostnader med 23,5 miljarder kronor nästa år, varav Region Västerbotten får en kostnadslättnad på 754 miljoner kronor. Dessutom beräknas regionens skatteintäkter öka med 322 miljoner kronor nästa år, tack vare regeringens politik för att stärka Sveriges ekonomi.

– Satsningen är välkommen, men Region Västerbotten har trots detta ett stort jobb kvar att göra för att vända den ekonomiska situationen och korta de långa vårdköerna, säger Nicklas Sandström (M). Han betonar att regionens Socialdemokratiska ledning måste ta ett större ansvar för att hantera underskotten.

Region Västerbotten har under de senaste åren haft en kraftigt försämrad ekonomi. I december 2023 tvingades regionen låna 350 miljoner kronor för att kunna betala ut löner till sina medarbetare, vilket ökade den totala låneskulden till 2,22 miljarder kronor. Regionens underskott uppgick förra året till 1,015 miljarder kronor, och prognoserna för 2024 ser lika dystra ut.

– Situationen ser bättre ut nästa år tack vare regeringens politik och den låga inflationen, men det kommer inte att räcka för att täcka de enorma underskotten som Socialdemokraterna har byggt upp i regionen, varnar Sandström. Han menar att det inte är hållbart att fortsätta låna pengar för att betala löner och att större förändringar krävs för att regionen ska kunna stabilisera sin ekonomi.

Sandström uppmanar regionens Socialdemokratiska majoritet att ta krafttag för att hantera de ekonomiska utmaningarna, annars anser han att de borde överväga att avgå.

– Det är dags att se någon verkstad från Socialdemokraterna i länet, annars borde man avgå, säger Sandström och tillägger att det krävs konkreta åtgärder för att regionen ska kunna vända trenden.

Med den extra finansieringen och minskade kostnaderna förväntas vissa lättnader för Region Västerbotten, men den långsiktiga lösningen på regionens ekonomiska problem kvarstår som en utmaning.

Elin Segerstedt Söderberg

Mest lästa