Umeå kommun är positiva till snabbare handläggning för Försvarsmakten

Att Försvarsmakten snabbt kan öka sin övningsverksamhet i Sverige är viktigt. Med anledning av detta är det rimligt att genomföra vissa lättnader när det gäller miljöprövningar under en begränsad period, i form av en förenklad ansökningsprocess och förkortade handläggningstider. Det menar kommunstyrelsens planeringsutskott, som har skrivit ett remissvar till klimat- och näringslivsdepartementet.

Publicerad: 

– Umeå och Försvarsmakten har levt och växt tillsammans under mer än 100 år. För oss i Umeå är det viktigt att säkerställa en långsiktig tillväxt för Försvarsmakten, samtidigt som vi får en fortsatt hållbar tillväxt i kommunen. Därför stöder vi remissens förslag om att underlätta omprövningar och förändringar eller omlokaliseringar av miljöstörande verksamheter genom att tillfälligt förenkla regelverket, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, Umeå kommun.

Syftet med förslaget som är ute på remiss är att snabba på handläggningen av ärenden enligt miljöbalken som har initierats av Försvarsmakten, Fortifikationsverket och Försvarets materielverk. Det ger myndigheterna bättre förutsättningar att öka övningsverksamheten och stärka det militära försvaret. I remissen föreslås lättnader när det gäller processuella krav för att handläggningen av ärenden ska gå fortare. Förslagen gäller verksamheter kopplat till övningar men också på platser som befintliga flygplatser och hamnar samt befintliga/nya skjutfält respektive lagringsanläggningar för bränslen samt andra kemiska produkter.

– Försvarsmakten är en mycket viktig del av Umeå och med ett behov av en snabbare tillväxt inom försvaret behöver vi i möjligaste mån arbeta för att korta ledtider och sänka andra hinder. Snabbare hantering av olika ärenden är inte bara positivt för Försvarsmakten utan gör också att vi i Umeå kommun får bättre möjligheter att bedriva stadsutveckling, säger Janet Ågren (S), ordförande, kommunstyrelsens planeringsutskott.

Den tidsbegränsade tillfälliga förordningen föreslås börja gälla under hösten och i fem år framåt. De flesta verksamheter som anmälts enligt den tillfälliga förordningen får i vissa fall fortsätta bedrivas i 24 månader efter det att förordningen slutat gälla och verksamheten åter blir tillståndspliktig.

Umeå kommun skriver i sitt remissvar att den långtgående traditionen av militär verksamhet i Umeå innebär att Försvarsmakten är en naturlig del av lokalsamhället och näringslivet. Umeå kommun värnar Försvarsmaktens verksamhetsutövning och möjligheter till fortsatt utveckling och tillväxt. Detta i takt med de pågående omfattande försvarssatsningarna som sker i landet.

Umeå garnisons övnings- och skjutfält finns idag i nära anslutning till Umeå och garnisonens närövningsfält med skjutbanor ligger omkring 1,5 km från Umeå centrum. I övrigt finns den centrumnära flygplatsen Swedavia Umeå Airport och Umeå hamn i Holmsund.

Remissvaret från Umeå kommun beslutas slutgiltigt av kommunstyrelsen den 17 september.

Joline Göttfert

Mest lästa