Kommunfullmäktige antog nytt landsbygdsprogram

Igår fattade kommunfullmäktige beslut om ett nytt landsbygdsprogram för Umeå kommun fram till år 2030. Programmet visar riktningen för arbetet med landsbygdsutveckling och lyfter ett flertal prioriteringar för att nå kommunens landsbygdsmål. Det skriver Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Publicerad: 

– På landsbygderna erbjuds några av de mest attraktiva livsmiljöerna i Umeå kommun. Det förtjänar verkligen att lyftas fram. Men Umeå kommun måste arbeta aktivt för att ge ännu bättre möjligheter avseende sådant som tillgång till offentlig service, kollektivtrafik, arbete och boendemöjligheter. Här finns mer att göra. Moderaterna hade även ett ändringsyrkande, då vi tycker att vissa partiers negativa syn på bilen tyvärr slår igenom även i detta program, säger moderata kommunalrådet Anders Ågren i en kommentar.

93 procent av kommunens yta utgörs av landsbygd och omkring 16 procent av kommunens invånare bor på landsbygden.

– Landsbygderna i Umeå kommun har haft en fantastisk utveckling de senaste åren med en procentuellt sett starkare tillväxt än i tätorterna. För att kunna möta upp utvecklingen på bästa sätt behöver vi se till landsbygdernas särskilda behov och förutsättningar, vilket detta uppdaterade program tar fasta på, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande i Umeå kommun.

Det finns sedan 2018 ett landsbygdsprogram i Umeå kommun som visar hur kommunen ska arbeta med landsbygdsutveckling. Programmet utgår från det övergripande målet att landsbygderna i kommunen ska vara attraktiva platser för boende, näringsliv, föreningar och besökare och där hållbar tillväxt, livskvalitet och samverkan är i fokus.

Arbetet med att revidera programmet har pågått från 2022 fram till 2024. Dialoger och workshops har hållits med såväl politiska nämnder, kommunala verksamheter, myndigheter, intresseorganisationer och Umeå kommuns landsbygdsutvecklingsråd. Informationsträffar har också genomförts i ett antal byar där boende och verksamma uppmuntrats att tycka till.

– Revideringen av programmet har medvetet fått ta sin tid, eftersom vi har sett processen i sig som minst lika viktig som slutprodukten. Ett välförankrat program som bygger på faktiska behov blir lättare att genomföra, framför allt när landsbygdsutveckling spänner över så många verksamhetsområden, säger Jennie Bergvall Kalén, landsbygdsstrateg, Umeå kommun.

Programmet har fem målområden;  attraktiva livsmiljöer, starkt lokalt näringsliv, väl fungerande offentlig service, hållbara transporter och infrastruktur samt aktiv lokal utveckling. En röd tråd genom alla målområden är samverkan med ideell och privat sektor. Programmet ska uppdateras varje mandatperiod och följas upp årligen. Arbetet med att genomföra programmet kommer att samordnas av Umeå kommuns landsbygdsstrateger.

 

Joline Göttfert

Mest lästa