Vägen framåt för tandvården är genom samarbete inte genom ytterligare tvång och regleringar

Den senaste tiden har man i de lokala tidningarna i Västerbotten kunnat följa en debatt om tandvården mellan företrädare i Vänsterpartiet och den moderata ledamoten i beredningen för primär- och tandvård, Per Sandström.

Publicerad: 

Per, som själv är legitimerad tandläkare, har i sina debattinlägg lyft den problematik som blivit i tandvården efter att vänsterpartiet 2018 drev igenom reformen med att höja åldern för barn med fri tandvård från 19 år till 23, en reform som Per beskriver att de som arbetar inom tandvården inte förstod syftet med och att konsekvensen av detta blev att Folktandvården nu fick hundratusentals fler patienter att ta hand om och att detta fått undanträngningseffekter bland andra patientgrupper som haft större vårdbehov.

– Den reformen har varit en mycket bidragande del till den kris som Folktandvården befinner sig i idag och det är därför glädjande att den nuvarande regeringen nu vill återgå till den tidigare åldersgränsen (19 år) för vilka som ska räknas som barn och inte inom tandvården, säger Per Sandström (M).

Regeringsförslaget om sänkt åldersgräns för fri tandvård har varit på remiss hos såväl regionerna och folktandvården som privattandvården och flertalet myndigheter. Merparten av remissinstanserna stödjer förslaget med motiveringen att avgiftsfri tandvård för unga vuxna i åldersgruppen 20-23 år inte överensstämmer med principen att de med störst vårdbehov ska ges företräde till tandvård.

– Att företrädare från Vänsterpartiet då fortsätter att argumentera för den övre åldersgränsen tyder antingen på okunnighet eller att de vill vinna politiska poäng med oklara eller i vissa fall rent felaktiga argument, menar Sandström.

En annan del av tandvårdkrisen är den stora personalbristen. Det gäller både tandläkare och tandsköterskor och folktandvården är de som har de största problemen. Detta skapar långa vårdköer bland både barn och vuxna. Per Sandström har i sina debattinlägg argumenterat för nödvändiga åtgärder för att komma till bukt med problemen. Han tar upp lönerna som en del, men också att som medarbetare kunna vara med och bestämma, vidareutbildning samt att alla tandläkare får en varierad patientgrupp av både barn och vuxna för att få en mer omväxlande arbetsmiljö. Som det ser ut idag får de som jobbar på Folktandvården i princip bara jobba med barntandvård. Den enda lösningen som Sandström ser på detta problem är att utöka samarbetet med de privata vårdgivarna och att man ser över och justerar ersättningsmodellen för barntandvården så att fler privata vårdgivare kan arbeta med barntandvård.

– Den rätta vägen fram för tandvården är inte genom tvång och regleringar som Vänsterpartiet verkar vilja ha det. Det riskerar att förvärra problemen i stället för att lösa dem säger Per Sandström (M) och fortsätter; den rätta vägen är istället att ge både den offentliga och privata tandvården rätt förutsättningar att växa och utvecklas. Vägen framåt är genom samarbete.

Elin Segerstedt Söderberg

Mest lästa