Med anledning av detta lägger Moderaterna fram två nya förslag för att förstärka trygghetsarbetet. Partiet vill införa flexibla nattstopp i kollektivtrafiken och öka trygghetssamverkan i centrala staden genom den så kallade AMP-modellen.
-Moderaterna ser med oro på den ökande otryggheten. Vi kan inte acceptera att framför allt unga kvinnors frihet beskärs av rädslan för att gå ut på kvällen. Därför fortsätter vi att lägga fram förslag för att stärka trygghetsarbetet, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).
Förslaget om flexibla nattstopp i kollektivtrafiken innebär att en resenär erbjuds möjligheten att på kvällar och nätter kliva av bussen mellan två ordinarie hållplatser på busslinjen. Syftet är att öka känslan av upplevd trygghet. Resenärer ska kunna stiga av närmare sitt slutgiltiga mål, exempelvis bostaden, och då undvika att gå en längre sträcka än från den ordinarie hållplatsen ensam på kvällar och nätter
Förslaget om AMP-modellen, Affärs- och medborgarplatsmodellen, är en platsutvecklingsmodell som handlar om att skapa trevliga och trygga platser i det offentliga rummet. Grundtanken är att alla aktörer, både offentliga och privata, som finns i ett område går samman och tar ett gemensamt ansvar för området i fråga. Modellen grundar sig i internationell och nationell forskning och fokuserar på flera aspekter runt en plats.
-I fördjupade studier har vi sett att ökad otrygghet bland annat kan kopplas till Skellefteå centrum och runt kollektivtrafiken. Det är därför vi lägger nya förslag inom dessa områden, som kompletterar de olika trygghetsförslag som vi redan driver, säger Andreas Löwenhöök (M).