Växande vårdköer men inte för patienter med “smort munläder”?

2018-01-10 14:54

Nyheter

Vårdköerna i Västerbottens läns landsting har nära på fördubblats sedan valet i september 2014. Enligt den senaste statistiken – från Väntetider i vården – lever landstinget i Västerbotten inte på långa vägar upp till vårdgarantin för operation/åtgärd. Endast ca 60 procent av västerbottningarna får sin operation/åtgärd inom garantitiden på 90 dagar. Det är återigen sämst i hela landet.

SVT Nyheter Västerbotten rapporterade igår om att de talat med flera patienter som vittnar om att ett ”välsmort munläder” – dvs. att man kan tala för sig – kan väga tyngre än en värkande höftled. Detta har Moderaternas ledamot i landstingsfullmäktige, Andreas Löwenhöök (M), reagerat starkt på.

– Det är oroväckande vittnesmål då hälso- och sjukvården ska prioritera de patienter som har störst behov, säger Andreas Löwenhöök.

Nu har Andreas Löwenhöök lämnat in en interpellation för att få svar på frågor om varför köerna i Västerbotten är längst i landet och om hälso- och sjukvårdsnämnden kan garantera att patienter med störst vårdbehov prioriteras.

– Det är fullkomligt oacceptabelt att vi månad efter månad presterar sämst i landet när det kommer till tillgänglighet och det är mycket oroande om att flera patienter vittnar om att patienter som kan tala för sig får gå före i kön, säger Andreas Löwenhöök. Majoriteten måste svara på dessa frågor och förklara för fullmäktige varför det går så dåligt med tillgängligheten trots löften om annat.