Nu finns Ungdomsmottagningen i Västerbotten även som app till mobilen och surfplattan

2017-10-24 15:15

Nyheter

Nu finns Ungdomsmottagningen i Västerbotten även som app till mobilen och surfplattan.

Landstinget har kört igång en virtuell ungdomsmottagning via appen VLL Mottagning. Landstinget hoppas på så vis kunna nå ut till delar av länet där ungdomar inte idag har tillgång till någon ungdomsmottagning.

– Det vore fantastiskt om vi kunde hjälpa någon som bor i Borgafjäll eller någon annanstans där det inte finns en Ungdomsmottagning att gå till, säger Eva Holmberg, psykolog, i ett pressmeddelande från landstinget och poängterar att alla ungdomar är välkomna – även de som har en Ungdomsmottagning eller Ungdomshälsa på hemmaplan.

Under en första testperiod ska appen användas i mindre skala för två typer av videobesök mellan invånare och vårdpersonal. Under testperioden ska två barnmorskor, en distriktssköterska och två psykologer från Ungdomshälsan i Umeå bemanna de tre digitala mottagningarna. Alla fem är HBTQ-diplomerade och specialiserade på att möta och hjälpa ungdomar.

Oppositionslandstingsrådet Nicklas Sandström (M) applåderar försöket.

– Det känns som en riktigt bra satsning. Sjukvården måste bli mer digital för att kunna erbjuda vård i hela länet och för att möta kraven på tillgänglighet medborgarna idag förväntar sig.