M storsatsar på Norrland i förslag till statsbudget

2018-11-30 9:46

Nyheter

Trots att regeringsbildningen drar ut på tiden har moderaterna under hösten jobbat fram en budgetmotion som nu ser ut att ha goda chanser att faktiskt bli verklighet. Både kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har tidigare meddelat att de med största sannolikhet kommer att rösta för en moderat budgetmotion.

Om det sker så har den större stöd i riksdagen än förslaget från regeringen som har stöd av S, MP och V. Så länge inte C eller L röstar på en röd-grön budget så blir moderaternas budget nästa års statsbudget. Moderaternas budgetmotion innehåller stora satsningar på Västerbotten och Norrland.

NiV har haft möjlighet att granska budgeten som innehåller stora satsningar på skola och sjukvård, fler poliser och ökad trygghet samt en upprustning av försvaret. Dessutom stärks arbetslinjen. Den som arbetar eller har arbetat ska få behålla mer pengar i plånboken är tydligt. Det innebär sänkt skatt för de som arbetar och en rejäl skattesänkning för pensionärerna. Budgeten uppfyller även de vallöften som ställts ut till Norrland om mindre beskattning på avstånd.

Moderaternas riksdagsledamöter från Västerbotten menar att Moderaterna lägger nu ett förslag till statsbudget där de vill återupprätta samhällskontraktet och man menar också att det här är en budget som ser hela Sverige och minskar beskattningen på Norrland och avstånd.

– Det är glädjande att allt arbete för att få med bra politik för hela Norrland nu finns med i budgetmotionen. Sänkt skatt på bensin och diesel, borttagande av flygskatten och 270 fler polisanställda i Västerbotten för att nämna några av våra satsningar säger riksdagsledamoten Edward Riedl (M) i en kommentar.

– Vi satsar dessutom redan nästa år 132 nya miljoner kronor på skolor, sjukhus, hälsocentraler och äldreboenden i hela Västerbotten fortsätter riksdagsledamoten Elisabeth Björnsdotter- Rahm (M).

 

 

 

Text: Anton Bergström