M kritiska till beslut om studentfirande i Umeå

2020-05-13 11:58

Nyheter

På grund av coronaviruset kommer skolavslutningar och studentfiranden anpassas för att minska smittspridningen i samhället. Förra veckan meddelande Umeå kommun att studenten och skolavslutningar kommer att genomföras – men utan publik.

Beslutet kritiseras nu av Madelene Nord (M), ledamot i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Hon menar att en anhörig till varje elev bör kunna närvara vid studenternas utspring.

– Självklart bör även Umeå kommun följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Jag tycker samtidigt att det är viktigt att vi lyssnar på de som läser sitt sista år i gymnasiet och som ska ta studenten i juni. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att antalet besökare ska begränsas, men har inte uttalat att det inte bör förekomma några besökare alls. I vissa andra städer i landet har man beslutat att begränsa publiken till en anhörig per elev. Om det fungerar i andra städer så borde det rimligen vara möjligt även i Umeå, säger Nord i en kommentar.

I Lund har man beslutat att begränsa antalet anhöriga till en person per elev och i Västerås kommer endast absolut närmast anhöriga, som föräldrar och syskon, få bjudas in till utspringet för att undvika trängsel.

Nord riktar även kritik mot sättet som beslutet fattades. Hon menar att politikerna i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har fått knapphändig information.

– Vi vill självklart komma fram till en så bra lösning som möjligt för de elever som tar studenten. De förtjänar att bli firade ordentligt. Många elever har varit engagerade i frågan och har velat hitta en alternativa sätt att fira sin student på. De har även kontaktat kommunen för att komma fram till en lösning. Jag är besviken på att vi politiker inte har informerats innan beslutet fattades, säger Nord i en avslutande kommentar.

Text: Joline Göttfert

Folkhälsomyndighetens exempel på lämpliga åtgärder inför studentexamen:

• Sätt upp information om förhållningsreglerna till personal, elever och andra besökare.
• Samla eleverna klass- eller gruppvis, och avstå från större gemensamma samlingar.
• Skapa utrymme, t.ex. genom att möblera om, för att undvika trängsel inomhus och utomhus.
• Se till att större samlingar av elever kan undvikas i skolans övriga lokaler t.ex. i entréer, korridorer och andra gemensamma utrymmen.
• Säkerställ att eventuellt utspring endast får genomföras för en klass, eller en mindre grupp, i taget för att undvika trängsel.
• Informera familjer och närstående att de endast får delta i firandet utomhus där tillräckligt avstånd kan hållas till andra människor.
• Begränsa antalet besökare för att undvika trängsel.
• Informera om att de som tillhör en riskgrupp eller är 70 år och äldre, helt bör avstå från att delta.
• Säkerställ att det finns möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten. Erbjud vid behov handsprit.
• Skolelever på lastbilsflak bör inte förekomma.

Källa: Folkhälsomyndigheten