Kämpar för att rädda valfriheten inom hemtjänsten

2019-01-09 14:35

Nyheter

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill skrota systemet med Lagen om valfrihet (LOV) inom hemtjänsten i Umeå. Frågan har seglat upp som den hetaste lokalpolitiska frågan i Umeå efter valet. Ärendet kommer att avgöras på fullmäktige i slutet av januari. Moderata kommunalrådet Anders Ågren är en av dem som kämpar för att bevara LOV inom hemtjänsten.

– Förslaget är ett dråpslag mot valfriheten inom hemtjänsten! Och i sak fullständigt obegripligt. Hemtjänsten i Umeå har hög kundnöjdhet. Hela 94 procent är nöjd med hemtjänsten i Umeå som helhet. Likaså är valfriheten uppskattad. 54 procent av de som har rätt till hemtjänst väljer någon av de privata aktörerna. Men det gillar inte S och V. Därför vill man avveckla LOV trots att Umeå kommun har haft eget val inom hemtjänsten ända sedan år 2005, säger Ågren i en kommentar.

Valfriheten är helt klart uppskattad av umeåborna. Av de 18 privata företagen är 17 lokala hemtjänstföretag. Bland brukarna, anhöriga, anställda och de som driver företagen finns nu en utbredd oro om vad som kommer att hända. S/V-förslaget om att skrota LOV kom som en blixt från klar himmel.

Men som styrkeförhållandena ser ut i kommunfullmäktige just nu, så verkar det som att LOV:en kan räddas. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Liberalerna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Arbetarpartiet har tagit ställning för att behålla LOV och säga nej till S/V-förslaget. Det innebär att 34 ledamöter i fullmäktige vill behålla LOV och 31 ledamöter vill avskaffa LOV. Om alla röstar i enlighet med partilinjen och ingen är frånvarande vid omröstningen.

Ågren uppmanade i december Socialdemokraterna och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg att dra tillbaka förslaget och göra avbön. Inte minst av hänsyn till alla oroliga brukare och anhöriga, samt det faktum att S och V verkar gå mot en förlust i voteringen. Men svaret var tydligt från Socialdemokraterna – de går vidare med förslaget trots alla invändningar.

Utfallet av omröstningen på fullmäktige måndag den 28 januari kommer därför att vara avgörande för valfriheten inom hemtjänsten i Umeå.

 

Text: Anton Bergström