Allvarliga ordningsproblem på järnvägsstationen Umeå C.

Publicerad: 

I Umeå har det under sommaren varit allvarliga ordningsproblem på järnvägsstationen Umeå C. Det gäller Stationshuset och intilliggande perronger och p-platsområde. Problematiken fortsätter under hösten.

En liten klick personer – som tillhör gruppen utsatta EU-medborgare i Umeå – har återkommande befunnit sig i väntsalen på järnvägsstationen. De har skrämt iväg vanliga resenärer som därmed inte kunnat använda väntsalen som det är tänkt. De tågresenärer som försöker använda väntsalen har enligt uppgift blivit bryskt utkörda av dessa individer. Enligt en rapport från städbolaget så har det varit återkommande problem med kanyler, blod och avföring. Det har startats eldning på perrongen. Personerna uträttar sina behov i papperskorgar i väntsalen och avföring har smetats på väggarna i toaletten. Den rengöringsfirma som kommunen har avtal med har numera sagt upp avtalet. Väktarbevakning krävs nu dygnet runt på stationen.

Politikerna i Umeå C har blivit informerande om läget enligt säker källa.

Moderaternas kommunalråd i Umeå, Anders Ågren, är upprörd över situationen:

– Det här beteendet är fullständigt oacceptabelt. Nu tvingas vårt kommunala bolag tredubbla väktarbevakningen, och det kommer att öka kostnaderna för bevakning med en miljon kronor under vintermånaderna, säger Ågren i en kommentar.

Moderaternas riksdagsledamot i Västerbotten, Edward Riedl, kommenterar:

– Den långsiktiga lösningen för dessa utsatta människor kan aldrig vara tiggeri och bristfälligt boende i andra EU-länder. Sverige måste sätta press på Rumänien och Bulgarien att faktiskt ta ett ansvar för sina egna medborgares välfärd säger Riedl.

 

 

Anna-Karin Nilsson

Mest lästa